reklama

Podle policie dívku chlapec jako nezletilý brutálně zavraždil v polovině loňského února. Její tělo našla chlapcova matka. Za vraždu ale nijak potrestán nebude, protože mu v té době ještě nebylo 15 let.

Hlavní líčení dnes bylo neveřejné, veřejné bylo vyhlášení rozsudku. Přítomen byl strýc zavražděné dívky. Práva na odvolání se vzdala přítomná státní zástupkyně, na místě ale nebyli chlapcovi rodiče.

"Až soudce vyhotoví rozsudek, bude jim doručen, oni pak mají právo se proti němu odvolat," sdělil mluvčí teplického soudu Lukáš Pokorný.

Chlapec v minulosti hodil do výtahové šachty svého kamaráda. Případ kriminalisté kvalifikovali jako pokus o vraždu, kvůli věku pachatele ale kauzu odložili. "Odvolací krajský soud nařídil v tomto případě chlapci ochrannou výchovu a ochranné léčení ústavní formou," řekl mluvčí soudu. "Ústavní léčba trvá jeden rok, dva měsíce před uplynutím roční lhůty může podat ústav žádost o její prodloužení," doplnil. Teoretickou možností je podle něj to, že mu každý rok může být prodlužováno ústavní léčení.