Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimola rezignoval na funkci hejtmana

Hejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Hejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice – Včerejší rozpad krajské koalice v Jižních Čechách odstartoval nová vyjednávání. Nejpravděpodobněji se jeví nějaká forma středopravého koaličního uspořádání. Podle tamější ODS již strana začala jednat s hnutím ANO, které za rozpadem stávající koalice stálo. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) právě oznámil rezignaci.

Krajské volby v Jižních Čechách na podzim vyhrála ČSSD s Jiřím Zimolou. Tehdy se Zimola stal jedním z nejúspěšnějších politiků ČSSD, jelikož ve většině ostatních krajů strana neobhájila vítězství z voleb minulých. Krátce po volbách vznikla většinová koalice za účasti ČSSD, hnutí ANO a hnutí Jihočeši 2012. Ta se na základě koaličních sporů včera rozpadla.

Hejtman Jiří Zimola dnes dopoledne na tiskové konferenci oznámil, že rezignuje na funkci hejtmana. "Odcházím unavený po dlouhých osmi letech práce pro Jihočeský kraj," uvedl.

Hnutí ANO žádalo odstoupení hejtmana Zimoly a jeho náměstků. Důvodem mělo dle ČTK být nadstandardní odměňování vedení Jihočeské nemocnice, která je ve vlastnictví kraje. Podle hnutí ANO zastupitelé za ČSSD tyto nestandardní příjmy kryli.

Opoziční ODS nyní preferuje vznik středopravé koalice. „Naší podmínkou bude, aby v ní ODS dokázala naplňovat maximum ze svého programu, aby to byla koalice stabilní, která bude schopná dobře spravovat Jihočeský kraj,“ vyjádřil se pro EuroZprávy.cz zastupitel za ODS Martin Kuba.

Dle jeho slov začalo vyjednávání o možné koaliční spolupráci s hnutím ANO už včera. Podle něj jihočeská ODS dlouhodobě kritizovala dění kolem Jihočeské nemocnice, dodal pro EuroZprávy.cz.

„My jsme jako opozice kritizovali situaci, kdy kamarád Jiřího Zimoly je šéfem představenstva jihočeských nemocnic, hejtman mu na radě kraje schvaluje odměny 7,3 milionu korun a on staví hejtmanovi a náměstkovi Slívovi chalupu,“ uvedl dále Kuba.

Sociální demokraté prý tuto záležitost dlouhodobě bagatelizovala a zmínil, že je přirozeným vyústěním celé situace, kdy už před třemi týdny hnutí ANO hlasovalo proti ČSSD s usnesením, že chování hejtmana je neetické.

Premiér Bohuslav Sobotka se včera pro ČTK vyjádřil, že hnutí ANO jde primárně o sestavení koalice s Občanskými demokraty a vyšachování vítězné ČSSD a tuto variantu označil pro občany kraje za nešťastnou.

Pokud by se ODS s hnutím ANO dohodla, měly by v 55ti členném zastupitelstvu 20 křesel, pravděpodobné tedy je, že do koalice budou muset vstoupit alespoň další dva subjekty, nejspíš KDU-ČSL nebo hnutí Jihočeši, obě strany mají po čtyřech zastupitelech, nebo koalice Pro Jižní Čechy (STAN, HOPB a TOP 09), která má v krajském zastupitelstvu pět křesel.

Témata:  Jiří Zimola Jihočeský kraj Sociální demokracie (SOCDEM) hejtmani

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy