Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakázka za miliardy: Houfnice české armády bez soutěže zmodernizuje Tatra

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Kolegium ministra obrany rozhodlo, že modernizaci 33 samohybných houfnic Dana pro českou armádu provede společnost Tatra Trucks. Cena zakázky, která byla zadána bez otevřeného výběrového řízení, přesáhne 1,5 miliardy korun. Tato částka ale patrně nebude konečná.

Důvodem, proč se obrana rozhodla využít výjimku ze zákona a neoslovit jiného dodavatele, je podle deníku E15 skutečnost, že houfnice jsou umístěny právě na tatrováckých podvozcích.

Kromě Tatry, která patří českým podnikatelům Jaroslavu Strnadovi a Renému Materovi, by se na zakázce mohly podílet i společnost STV Group, jež repasovala totožný typ houfnic pro polskou armádu, nebo státem vlastněná munička Explosia.

Ministerstvo obrany ještě loni na podzim předpokládalo, že renovace vyjde na 1,1 miliardy.

Podle E15 je současná kalkulace vyšší i kvůli DPH a není konečná. K ceně je třeba připočítat nákup systémů řízení palby, pořízení GPS přijímačů a radiostanic od americké vlády.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky Tatra Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy