Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V opavském babyboxu byl nalezen novorozený chlapec

BabyBox
BabyBox
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Opava - Do babyboxu v Opavě v noci na dnešek někdo odložil čerstvě narozeného chlapce. Měl na sobě nové dupačky a byl zabalený do deky. Je donošený, zdravý a váží 3100 gramů. Dostal jméno Tomík.

Je to čtvrté dítě odložené do babyboxu v tamní Slezské nemocnici a 152. zanechané v některé z těchto speciálních schránek od jejich zavedení v Česku. Současně je letošním šestým dítětem odloženým v Česku do babyboxu.

Jméno Tomík dostal po MUDr. Tomáši Fialovi, řediteli Nemocnice Strakonice, jemuž jeho dědeček JUDr. Jan Horný v dětství říkal Tomíku.

"Jezdili na výlety spolu s mojí tetou Melittou Kozmovou, rozenou Hessovou, a brali s sebou moji praneteř Janu Kozmovou. Před padesáti lety... S Tomášem Fialou jsme se po tomto zjištění rozhodli, že jsme vlastně bratranci. Tomík ze Strakonic je nejvlídnější ředitel nemocnice, kterého znám, a velmi mi pomáhá," vysvětlil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Ve chvíli, kdy je do babyboxu dítě vloženo, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Témata:  BabyBox Opava děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy