Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž zabil těhotnou ženu, dostal 23 let

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Olomouc - Pavel Radziszewski (38) dostal výjimečný trest 23 let za vraždu těhotné přítelkyně v Kalech na Brněnsku. U soudu se přiznal jen k tomu, že ženu svázal. Bylo to prý kvůli tomu, že v minulosti pouštěla do domu jiné muže.

Tragédie se odehrála v dubnu 2015. Podle obžaloby muž ženu ve 23. týdnu těhotenství svázal a opakovaně ji tři hodiny dusil. Nejprve jí ústa ucpával rukou, následně použil dusidla jako igelitové sáčky a v poslední fázi jí vložil do úst smotek potravinové fólie. Poté opustil místnost a nechal ženu bez pomoci. Mrtvou ji pak nechal na posteli, tělo uložil do objemného vaku. Její smrt sám oznámil policii za několik dní.

Původní trest 20 let, který mu uložil brněnský krajský soud, dnes soudci zpřísnili o tři roky. O vině podle Vrchního soudu v Olomouci není pochyb, šlo o vraždu v nepřímém úmyslu. "Bránil poškozené v dýchání a to gradujícím způsobem. Poškozená byla svázána, znehybněna, nebyla schopna se bránit a zavolat si pomoc a byla závislá na chování obžalovaného. Musel být srozuměn s tím, že znemožnění dýchání může samozřejmě vést i k jejímu úmrtí," uvedl soudce Petr Andrés.

Podle mluvčího soudu Vladimíra Lichnovského jsou zde podmínky pro uložení výjimečného trestu. "Závažnost jeho jednání je velmi vysoká. Dopustil se vůči poškozené mučivého, trýznivého jednání a to jak fyzického, tak psychického," řekl Lichnovský.

Obžalovaný tvrdil, že žena zpočátku se svázáním souhlasila, bylo to prý u nich doma normální. Muž, který užíval pervitin, je podle znalců i svědeckých výpovědí chorobně žárlivý. Podle soudu se podobných činů dopouštěl i v minulosti a k ženám se choval povýšeně.

Témata:  vražda soudy krimi

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy