Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou optimističtější, svou ekonomickou situaci hodnotí lépe než loni

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) v březnu zjišťovalo jak se Češi dívají na současnou ekonomickou situaci České republiky. Ukazuje se, že jsou lidé o něco optimističtější než loni.

Třetina lidí hodnotí ekonomickou situaci jako dobrou a více než pětina jako špatnou. Meziročně se tak vnímání hospodářské situace ČR zlepšilo, oproti začátku roku je ale horší.

Podle CVVM od ledna mírně přibylo těch, kteří hodnotí hospodářskou situaci negativně a zároveň o šest procentních bodů pokleslo i příznivé hodnocení. Autoři průzkumu ale upozorňují, že v lednu byl s ekonomickou situací země spokojený rekordní podíl lidí, a to 40 procent a naopak nejméně lidí ji hodnotilo jako špatnou, a to 19 procent.

Ve srovnání s minulým rokem stoupl podíl pozitivního hodnocení o čtyři procentní body a podíl nepříznivého hodnocení klesl o pět procentních bodů.

Výzkumníci uvádí, že optimismus narůstá se zlepšující se životní úrovní a příjmem, spokojeností s životem a politickou situací. S rostoucím věkem se hodnocení ekonomické situace zhoršuje. Lépe se o ekonomické situaci vyjadřují studenti, odborní nebo vedoucí pracovníci, Pražané, lidé bez náboženského vyznání nebo ti, co se hlásí k pravici. Naopak kritičtější jsou důchodci, nezaměstnaní, nekvalifikovaní dělníci, obyvatelé severovýchodu Čech nebo katolíci.

Polovina Čechů hodnotí úroveň své domácnosti za dobrou a jako špatnou ji vnímá 12 procent obyvatel. V meziročním porovnání je aktuální hodnocení nepatrně lepší. V loňském březnu dosahoval podíl příznivého hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti 49 procent, podíl nepříznivého činil 15 procent.

Témata:  Češi ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy