reklama

Zeman by do Washingtonu mohl odjet až v květnu. Při návštěvě setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, hradní kancléř Vratislav Mynář i velvyslanec ČR v USA Hynek Kmoníček dosud mluvili o návštěvě ve druhé polovině dubna. Hrad však od Bílého domu stále nemá jasné instrukce, jak přesně bude vypadat avizovaná návštěva.

Ovčáček loni počátkem prosince informoval, že Trump pozval Zemana do USA v telefonickém rozhovoru. Podle některých diplomatů ale nemuselo jít o oficiální pozvání k návštěvě Bílého domu, ale jen o neformální frázi v rozhovoru. Kancléř Mynář už dříve řekl, že Zeman by se měl datum chystané návštěvy USA dozvědět zhruba tři týdny předtím, než se cesta uskuteční.

Zeman ještě před volbou nového amerického prezidenta řekl, že pokud by byl americkým občanem, volil by Trumpa. Po jeho vítězství na speciální tiskové konferenci vyjádřil velkou radost. Trumpovi následně zaslal gratulační telegram, ve kterém ho pozval na návštěvu ČR. Ovčáček už dříve řekl, že Trump pozvání přijal.

Posun termínu by podle Ovčáčka mohl zkomplikovat i další Zemanův program, třeba převzetí ocenění Bojovník za pravdu od židovských organizací v New Yorku, píše Info.cz. „Může se stát, že pokud by ten termín byl zkraje května, tak to předání ocenění proběhne až v září," řekl serveru Ovčáček.