Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový kandidát na prezidenta? Aktivista vyzval známého muže

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Funkční období sice prezidentu Miloši Zemanovi končí až za dva roky, už teď se ale spekuluje, kdo by mohl být novým šéfem na Pražském hradě. Blogger, aktivista a vystudovaný právník Jan Vrobel otevřeným dopisem vyzval ke kandidatuře jednoho ze zakladatelů a stávajícího ředitele humanitární organizace Člověk v tísni Šimona Pánka.

„Jste člověk s vysokým morálním kreditem, za nímž stojí kus poctivé práce. Jste jedním ze symbolů nebývalého občanského vzepětí v naší moderní historii nazývaného sametová revoluce, které je neodmyslitelně spojené s návratem demokratického právního státu do české společnosti. Zasadil jste se o to, aby má generace mohla vyrůstat ve svobodné zemi a já jsem Vám za to osobně velice vděčný," píše na úvod dopisu Vrobel.

Připomíná také, že je osobou, která „doslova vydupala ze země" neziskovou organizaci s vysokou mezinárodní reputací. „Celý Váš produktivní život je spjat s charitativní prací, zároveň jste člověkem schopným kvalitní argumentace, jste inteligentní, zcestovalý a máte životní, profesní i politické zkušenosti. Tímto Vás jako občan prosím, abyste zvážil svou kandidaturu na příští hlavu státu. Uvědomuji si, že žádat od Vás tuto oběť je velmi smělé, ale prodemokratičtí občané této země dnes potřebují kvalitního reprezentanta víc než kdy jindy (už jen to, že cítím potřebu použít adjektivum 'prodemokratický' je pro mě alarmující) a Vy reprezentujete hodnoty, v které významná část občanů této země stále věří," píša a dodává, že si uvědomuje, že kandidatura by Pánkovi výrazně zasáhla do soukromí.

„Také si uvědomuji, že Vám jako slušnému člověku bez mocenských ambicí není příjemná představa, že byste se sám zasazoval o svou kandidaturu. Rozumím, že musíte cítit podporu, oporu a rozumím i tomu, že musíte cítit ochotu občanů skutečně Vás podržet," píše aktivista v dopise, který uveřejnil na svém blogu a také na stránkách musicdanny.cz.

Řada lidí je podle Vrobela ochotna Pánka podpořit, zároveň si prý jeho kandidatury budou vážit a nabídnou mu bezplatné služby, spolupráci na kampani i další pomoc. „Rozumím tomu, že prezident ČR je do velké míry reprezentativní funkce. Jenže dnes se ukazuje, že občané České republiky potřebují slušnou reprezentaci tak, jako už dlouho ne. A já jsem přesvědčen, že bych na Vás jako na hlavu státu mohl být oprávněně pyšný. Prosím Vás, zvažte svou kandidaturu. Slibuji, že Vás v ní jako občan rád podpořím a věřím, že takových bude spousta," dodává Vrobel.

Podobná iniciativa existuje také na Facebooku, ke stránce „Šimon Pánek na Hrad" se připojily necelé tři tisícovky lidí. Na těchto stránkách se objevují především pozitivní reakce a slova vyjadřující Pánkovi podporu, objevují se zde i negativní komentáře, které šéfovi Člověka v tísni spílají za podporu uprchlíkům a muslimům.

Témata:  Šimon Pánek Pražský Hrad Jan Vrobel

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy