reklama

Státní zástupce z činu viní Rusa Vasilije Ponomareva, jehož otec provozuje pravidelnou linku na dané trase, a Čecha Tadeáše Ševčíka. Za pokus o obecné ohrožení hrozí oběma mladíkům osm až 15 let vězení.

Nástražný zápalný systém muži údajně sestrojili tak, že naplnili kanystr směsí benzínu a polystyrenu, z měděných drátů sestavili improvizovanou roznětku a připojili ji k časovému spínači a akumulátoru.

Ševčík si pak 15. května 2015 koupil pod falešným jménem na pražském autobusovém nádraží Florenc podle Ponomarevových instrukcí jízdenku do Varny na spoj, který vypravovala firma konkurující Rusovu otci. O den později prý před odjezdem autobusu umístil do zavazadlového prostoru sportovní tašku s vyrobenou bombou, nastoupil a nechal se odvézt do Brna, kde bez vysvětlení odešel a nechal autobus odjet.

V cestě pak pokračovalo dalších 34 pasažérů a dva řidiči. Chemikálie však v kufru autobusu začaly zapáchat natolik, že si toho cestující všimli a řidič pak na dálničním odpočívadle v Maďarsku bombu odhalili. Systém následně zlikvidovali přivolaní pyrotechnici.