Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občanští demokraté navrhují obnovit dětské praktiky jako samostatný obor vzdělání

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - ODS reaguje na nedávno schválenou novelu, která slučuje obor praktické lékařství pro děti a dorost s pediatrií. Opoziční strana tvrdí, že není důvod, aby se tyto specializace spojovaly.

"Péče o děti v primární péči se významně liší od léčby, která probíhá na lůžkových odděleních nemocnic a klinik," uvedli předkladatelé návrhu v čele s Bohuslavem Svobodou v důvodové zprávě.

Samostatný obor dětský praktik podle nich odpovídá potřebám tuzemské soustavě péče, jež klade důraz na primární péči a prevenci. Návrh ODS nejprve posoudí vláda.

O praktickém lékařství pro děti a dorost se vedla mezi poslanci při projednávání minulé novely zřejmě největší debata. Kritici zrušení samostatného oboru tvrdili, že změna není dostatečně zdůvodněná a že současný stav je funkční.

Jejich oponenti zase poukazovali na to, že norma praktické lékaře pro děti a dorost nezruší, jen budou mít společný obor s pediatry. Jde v tomto směru hlavně o prostupnost mezi ambulancemi a nemocnicemi. V návrhu ODS by prostupnost zajistil kvalifikační kurz.

Témata:  ODS děti zdravotnictví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy