Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ČR je už 300 dětských skupin, většina z nich vznikla v loňském roce

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Praha - Za poslední rok v Česku přibyly dvě stovky dětských skupin. Celkem už jich tak funguje 300, je v nich 3913 míst pro předškoláky. Požadavky na zřízení dětské skupiny jsou mírnější než u školek.

Zákon o dětských skupinách platí od listopadu 2014. Ministerstvo práce tuto službu hlídání dětí eviduje. "Zájem o dětské skupiny stále roste. Pomáhají rodičům lépe sladit práci a starost o rodinu. Díky dětským skupinám stoupá počet míst v předškolních zařízeních," uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Dětská skupina, kterou může založit pro své zaměstnance podnik, škola, úřady, nezisková organizace, radnice či církev, se postará o dítě od jednoho roku až do nástupu do školy. Může v ní být maximálně 24 chlapců a děvčat. Na jednu vychovatelku připadá nejvýš šest dětí.

Provozovatel musí mít plán výchovy a péče a zajistit vhodné prostory a personál. Určuje také výši úhrady nákladů za péči o dítě, s rodiči uzavírá smlouvu. Rodiče i zřizovatelé mohou mít daňové zvýhodnění.

Zákon o dětských skupinách poslanci prosadili přes veto prezidenta Miloše Zemana. Zásluhu na přijetí normy si pak připisovaly opoziční i vládní strany. ODS poukazovala na to, že novou službu navrhl jako první před lety její tehdejší ministr práce Petr Nečas. TOP 09 uváděla, že vládě návrh předložila v roce 2013 její tehdejší ministryně práce Ludmila Müllerová. ČSSD, tehdy v opozici, záměr zřídit dětské skupiny odmítala.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Michaela Marksová-Tominová děti

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.