Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cítila jsem bázeň, respekt i štěstí. Češku v sobotu pokřtil papež František

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dětmarovice - Do Česka se dnes z Vatikánu vrátila úřednice Taťána Čempelová (49) z Dětmarovic na Karvinsku, kterou v sobotu v Bazilice svatého Petra pokřtil papež František. Přiznala, že cítila obrovský respekt, ale zároveň i bázeň, štěstí a radost.

Stala se první Češkou v novodobé historii pokřtěnou hlavou katolické církve. "Dojmy jsou úplně impozantní, jsou nádherné, protože celá ta atmosféra byla skutečně velmi mysteriózní. Byli jsme v bazilice, která potemněla a vcházelo se potom se svícemi, poté, co svatý otec požehnal u vstupu do baziliky oheň. Úvod byl překrásný, takže to nabudilo takovou atmosféru, která se ani nedá popsat slovy," řekla dnes ČTK Čempelová.

"Nervy samozřejmě pracovaly, takže i tréma fungovala. Stres určitě dolehl a vlastně tam byl celou dobu, nebudu ze sebe dělat mistra světa, ani nějakého hrdinu," přiznala.

Hodně jí ale pomohly sakrální prostory, které působily zklidňujícím dojmem, i ranní nácvik a povzbudivá slova hlavního papežova ceremoniáře. "Krásně nás přivítal, povzbudil nádhernými slovy. Připravili nás úžasně," řekla.

Přestože pochází z katolické rodiny, jako dítě pokřtěna nebyla. "Když mátě nějaké těžké rozhodnutí v životě a váháte buď pro, nebo proti, tak se vám pak vždycky hrozně uleví. Já jsem s tím křtem váhala a pořád jsem se ujišťovala, že to je správný krok. Když ten krok nastal, tak jsem věděla, že je to přesně to, co mělo přijít, že to tak mělo být," řekla Čempelová. Dodala, že se nyní skutečně cítí jako křesťanka.

Papež pokřtil 11 lidí, včetně dvou dětí. Podle agentury APA pocházejí tito lidé kromě ČR z Itálie, Španělska, USA, Albánie, Malty, Malajsie a Číny.

Témata:  Papež František Vatikán Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy