Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velikonoce na silnicích: Při nehodách zemřelo šest lidí, nejhorší byla sobota

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Praha - Prodloužený velikonoční víkend si vyžádal na českých silnicích šest lidských životů. Je to o jednu oběť méně než loni. Vyplývá to z předběžných policejních statistik.

Nejtragičtějším dnem letošních Velikonoc byla sobota, kdy si nehody vyžádaly tři mrtvé. Zatím poslední smrtelná nehoda se stala v neděli večer v Břeclavi. Řidič osobního auta tam vyjel ze silnice, narazil do sloupu veřejného osvětlení, poté do plotu a do rozvodných skříní s elektřinou a plynem. Při havárii srazil i ženu středního věku, která na místě zemřela. Další čtyři lidé se zranili ve voze.

Dnes odpoledne ještě policisté očekávají na silnicích komplikace, protože lidé se vracejí z víkendu domů. "My jsme dopředu upozorňovali, že jak odjezd, tak potom příjezd do měst ponese velká rizika," řekl České televizi ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. "Bohužel ta situace už dneska ukazuje, že ty páteřní dálniční tahy začínají vykazovat velké kolony a lidé musí počítat s určitým zdržením a komplikacemi," dodal.

Policie připravila i na letošní Velikonoce zvýšený počet hlídek. Nasazeno bylo více než 3000 policistů, což je zhruba trojnásobek proti běžnému víkendovému stavu. Loni policisté během podobné akce zkontrolovali zhruba 50.000 vozidel a zjistili asi 10.000 přestupků. "Očekávám, že letos to číslo bude podobné," řekl Lerch.

Jen na jihu Moravy řešila policie za uplynulé velikonoční svátky zatím téměř 80 dopravních nehod, pět desítek řidičů usedlo za volant s alkoholem v krvi. Na policejním webu to uvedl mluvčí Pavel Šváb.

Policisté v kraji podle něj nemuseli řešit žádnou mimořádnou událost. Mluvčí uvedl, že i víkendové sportovní podniky se obešly bez nutnosti zásahu. Drobnou výjimku tvořily dva konflikty fanoušků po páteční projekci finále hokejové extraligy v Brně.

Policisté zaznamenali 76 dopravních nehod. Tragickou nehodu vyšetřují břeclavští policisté, stala se v neděli večer v centru města. Řidič octavie tam nezvládl při rychlé jízdě svůj vůz, dostal smyk a vjel na chodník. Tam srazil chodkyni, která zraněním na místě podlehla. Podezřelý řidič měl pozitivní dechovou zkoušku na alkohol.

Témata:  Velikonoce dopravní nehody nehody aut

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy