Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová koalice v Jihočeském kraji? Zástupci stran podepsali smlouvu o spolupráci

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice - Zástupci jihočeských stran dnes podepsali prohlášení o budoucí spolupráci. V Jihočeském kraji by tak měla vládnout koalice ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeši 2012 a uskupení Pro Jižní Čechy.

Koalici musejí na svém zasedání 27. dubna schválit zastupitelé. ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeši 2012 a Pro Jižní Čechy mají 28 mandátů z 55. Kraj od loňských podzimních voleb vedla koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012, ale minulý týden se rozpadla. Důvodem byly neshody mezi sociálními demokraty a hnutí ANO zejména kvůli řízení krajské organizace Jihočeské nemocnice.

"Věříme tomu, že tato koalice bude stabilní," uvedl předseda jihočeského KDU-ČSL Jan Bartošek. Zástupci se zatím přesně nedomluvili na personálním obsazení ve vedení kraje. "Počítáme s tím, že počet náměstků se nijak měnit nebude," uvedla Ivana Stráská, současná náměstkyně hejtmana za ČSSD. Dodala, že každý koaliční subjekt by měl mít ve vedení kraje zastoupení.

Vládnoucí uskupení se snažilo vytvořit i hnutí ANO. Oslovilo stejné partnery jako ČSSD a navíc chtělo ještě spolupracovat s ODS. Zástupci KDU-ČSL, Jihočechů 2012 a uskupení Pro Jižní Čechy však preferují vládnutí se sociální demokracií.

Spory mezi ČSSD a ANO začaly na březnovém jednání zastupitelstva. Týkaly se vedení Jihočeských nemocnic. ANO kritizovalo fakt, že předseda představenstva Martin Bláha, který figuruje i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobírá ročně 7,2 milionu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že Bláha nechává stavět pro Zimolu rekreační dům v Lipně nad Vltavou.

Krajské volby v Jižních Čechách na podzim vyhrála ČSSD s Jiřím Zimolou. Tehdy se Zimola stal jedním z nejúspěšnějších politiků ČSSD, jelikož ve většině ostatních krajů strana neobhájila vítězství z voleb minulých. Krátce po volbách vznikla většinová koalice za účasti ČSSD, hnutí ANO a hnutí Jihočeši 2012. Ta se na základě koaličních sporů rozpadla.

Témata:  Jihočeský kraj Sociální demokracie (SOCDEM) KDU-ČSL

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy