Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navštěvovaná místa budou lépe chráněna před terorismem, vláda schválila potřebnou koncepci

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda schválila koncepci posílení ochrany míst s vysokou koncentrací lidí před teroristickými útoky. Do roku 2020 počítá například s informační kampaní.

Podle koncepce je třeba se věnovat preventivním opatřením, přestože se zatím teroristické útoky Česku vyhýbají. "Stát a společnost se musí připravovat na potenciální teroristický útok. Důvodem je aktuální tendence teroristů útočit právě na tyto snad dostupné cíle," stojí v materiálu ministerstva vnitra.

O schválení plánu informoval na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Uvedl, že vláda tak pokračuje v posilování bezpečnosti před novými hrozbami.

Koncepce chce vytvořit fungující národní systém ochrany takzvaných měkkých cílů, díky kterému bude možné pružně, komplexně a rychle reagovat na hrozby útoků. Cílem je také dosáhnout stavu, kdy bude podstatná část těchto cílů schopna zareagovat na útok tak, že případné škody budou nižší, než kdyby je útok zastihl nepřipravené.

Za měkké cíle označuje ministerstvo vnitra místa s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna a jsou snadno dostupná. Jde třeba o obchodní, kulturní a sportovní centra, nemocnice, kluby, školy, turistické památky a dopravní prostředky.

Za útoky na měkké cíle lze považoval například i střelbu v restauraci v Uherském Brodu, při které zemřelo osm lidí a pachatel. Za další podobný útok koncepce označuje napadení ve žďárské škole, při němž zemřel šestnáctiletý student.

Podle koncepce by měl vzniknout poradní sbor, který bude spadat pod ministerstvo vnitra. Spolupracovat by v něm měli zástupci ministerstev, samospráv a subjektů sdružujících například pořadatele velkých kulturních akcí.

Témata:  vláda terorismus

Aktuálně se děje

9. května 2024 9:59

Vyjádření Bidena o zastavení dodávek zbraní považuje Izrael za zklamání

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy