Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspekce životního prostředí uložila loni pokuty za 131 milionů korun

Česká inspekce životního prostředí
Česká inspekce životního prostředí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Česká inspekce životního prostředí (ČIZP) uložila loni 2887 pokut, meziročně o dvě procenta méně. Celková výše udělených sankcí klesla o 3,7 procenta na 131 milionů korun.

Nejvíce pokut padlo za odpady. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval ředitel ČIŽP Erik Geuss. Uvedl, že inspekce loni provedla téměř 15.900 kontrol, o více než 200 více než předloni.

"Při větší intenzitě kontrol nebylo zjištěno tolik porušení zákona jako v roce 2015. Tato data potvrzují trend rostoucí disciplíny u větších podniků, zejména tedy u zhruba 2200 podniků podléhajících zákonu o integrované prevenci a přísným evropským normám," uvedl Geuss.

Nejvyšší pokutu dostala v minulém roce biochemická společnost OMGD. Firma mezi lety 2013 až 2015 nakládala v areálu bývalé chemičky v Kaznějově na Plzeňsku s 15.000 tunami demoličních odpadů, což neměla povoleno. Demoliční odpady vysoce překračovaly limity povolené pro obsah škodlivin v odpadech, které se využívají na povrchu terénu.

Témata:  Česká inspekce životního prostředí pokuty

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy