Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České centrum v Kyjevě pomáhá Ukrajině na cestě do Evropy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - České centrum v Kyjevě se zapojuje do projektů, které posilují občanskou společnost. Pomáhá tím Ukrajině s integrací do Evropy.

ČTK to dnes řekla ředitelka kyjevské pobočky Českých center Lucie Řehoříková. Ukrajinci se podle ní jasně rozhodli, že budou směřovat do Evropy a aktivity centra na to navazují.

"Snažíme se podporovat veřejnou diskusi, snažíme se přivážet Čechy, kteří by měli co říct k integračnímu procesu. Snažíme se být aktivní a pomáhat občanské společnosti, která ještě pořád nemá tak silný a relevantní hlas vůči místním politikům," popsala Řehoříková některé z aktivit Českého centra, které vede od listopadu 2014.

Kyjevskou pobočku celosvětové sítě převzala Řehoříková rok po té, co občanský odpor proti rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče odmítnout asociační dohodu s EU, vyústil v revoluci, která vedla k výměně politické reprezentace. Krátce po svržení Janukovyče Rusko v rozporu s mezinárodním právem obsadilo poloostrov Krym a na východě Ukrajiny propukla válka s proruskými separatisty.

Podle Řehoříkové je zřejmé, že Ukrajina se chce vymanit z vlivu Ruska a směřuje na Západ. "Může to znít banálně, ale pro Ukrajinu je to opravdu velmi významné rozhodnutí. Spolupracujeme na tom, aby se co nejhladčeji integrovala do Evropy, " doplnila.

Konflikt na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádal až 10.000 lidských životů. Řehoříková se domnívá, že zasáhl celou zemi, byť mimo válečnou zónu není přímo vidět.

"Běžně na ulici máte pocit, že jste v příjemné, v podstatě západní zemi, kde fungují veškeré služby a infrastruktura," popsala svou zkušenost. "Pokud se podíváte hlouběji a začnete s lidmi mluvit a o jejich životech, vidíte, že na Ukrajině není člověk, kterého by se válka nedotknula," uvedla.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Evropa

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy