reklama

V noci sněžilo, v terénu je desítka vozů zimní údržby, řekl ČTK provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Marian Cvrkal.

"Na silnici I/11 z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody je ujetá vrstva sněhu krytá pískem a drtí. Pro nákladní dopravu tam doporučujeme sněhové řetězy, kvůli větru se tam tvoří sněhové jazyky," uvedl Cvrkal.

Silnice druhé a třetí třídy v horských oblastech Vsetínska pokrývá vrstva ujetého sněhu. Je to posypané, ale na letních gumách to není nic příjemného, řekl dnes ČTK jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka. Ostatní cesty v regionu jsou převážně holé a mokré, některé jsou ošetřené chemicky.

Podle Kořistky by řidiči mohli mít potíže například na Dušné, Pustevnách, Soláni či na Beskydu. Teplota se ráno pohybovala od nuly do minus čtyř stupňů Celsia. "Měli jsme venku čtyři sypače, namrzaly i silnice v nižších polohách," uvedl Kořistka. Na Vsetínsku padaly v noci sněhové přeháňky, ráno se začala situace uklidňovat. Sněhu na horách Vsetínska od úterý, kdy se vrátilo do regionu zimní počasí, napadlo do 20 centimetrů.

Moravskoslezští hasiči v souvislosti se sněhem a větrem evidují od středečních časných ranních hodin do dnešního rána 135 výjezdů. Nejvíce na Bruntálsku, Opavsku a Novojičínsku. Vyprošťovali několik uvízlých autobusů i sypačů. Cestujícím v noci na dnešek poskytovali i střechu nad hlavou či teplé nápoje. ČTK to dnes řekl jejich mluvčí Petr Kůdela.

"I v noci na dnešek a ráno hasiči v Moravskoslezském kraji pokračovali v souvislosti se silným sněžením a větrem především v odstraňování následků dopravních nehod a odtahování zapadlých vozidel, především kamionů a sypačů," řekl.