Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Albrightová si pochvalovala americký útok v Sýrii. Zase schvaluje humanitární bombardování, zní z Česka

Madeleine Albrightová
Madeleine Albrightová
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Bývalá ministryně zahraničí Spojených států amerických Madeleine Albrightová se před americkými prezidentskými volbami netajila tím, že podporuje demokratku Hillary Clintonovou. Přesto patřila k těm, kteří po volbách říkali, že je třeba dát Donaldu Trumpovi šanci. S odstupem několika měsíců jej spíše kritizuje, s jedním jeho krokem ale souhlasí.

Podle Albrightové je zahraniční politika Trumpa nečitelná a tak nikdo nemá ponětí, co si vlastně myslí. Lidé podle ní také přesně nevědí, koho Donald Trump v Bílém domě poslouchá.  Důležité ale podle ní bylo to, co učinil v Sýrii.

„To, co Asad udělal vůči svým lidem s tím plynem, je hrozné," uvedla exministryně v pořadu Dvacet minut Českého rozhlasu. Lidé prý mají především strach z toho, co se děje v souvislosti se Severní Korejí – nevědí, jaké má Trump plány, chybí větší kontext proto to, co si myslí o zahraniční politice. „Najednou dělá věci, o kterých řekl, že nikdy nebude dělat, například s Čínou,“ vysvětluje. 

Kritizovala také Trumpův plánovaný zákaz vstupu do USA pro obyvatele převážně šesti muslimských zemí. Podle jejího názoru se ukazuje, že Trump nerozumí, co vlastně Amerika je – tedy země, kde žije mnoho lidí z různých míst a kde panuje tolerance pro lidi s různými nápady. „Nikdo nevěděl, jak to rozhodnutí bylo udělané. Bylo to neamerické,“ tvrdí.

Důležité podle ní také to, jak bude Trump spolupracovat s Čínou v otázce KLDR. „Nevíme, kam to jde, znervózňuje mne to,“ přiznává.

Její vystoupení v Českém rozhlase neuniklo ani Eriku Bestovi, americkému novináři žijícímu v Česku. „Madla Albrightová vystoupila včera ve 20 minutách a nenechala na Trumpovi nit suchou, kromě toho, že chválila jeho humanitární bombardování,“ rýpnul si do někdejší šéfky americké diplomacie.

Právě tento moment zaujal také českou ekonomku Markétu Šichtařovou. „M. Albrightová pochválila D. Trumpa za jeho bombardování Sýrie. Vtírá se vzpomínka na její vlastní humanitární bombardování Srbska. Ehm... může mít jakékoliv bombardování přívlastek 'humanitární'...?! Není to asi tak logické spojení jako by třeba bylo spojení 'mírumilovná genocida'?“ přisadila si prostřednictvím sociálních sítí.

Témata:  Madeleine Albrightová 1 USA Donald Trump Erik Best Markéta Šichtařová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy