Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noční mráz napáchal na úrodě zatím nevyčíslené škody

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Chladné počasí v Česku pokračuje, v noci na dnešek mnohde mrzlo. Nejchladněji bylo v Jihočeském kraji, kde meteorologové naměřili na Jezerní slati až minus 20 stupňů Celsia. Noční mrazy postihly i vinice na jižní Moravě. Jak velké škody přinesly, zatím není jasné.

V Moravskoslezském a Libereckém kraji bylo místy kolem minus deseti stupňů. Zemědělci se bojí o ovoce; pěstitelé na Znojemsku v noci vyjeli do sadů se zmlžovači, aby ochránili úrodu před mrazy. Podle meteorologů ale není pokles teplot v dubnu neobvyklý.

Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) uvedla, že zajímavý byl i chladný čtvrtek s nejnižšími maximy. Teploty dosáhly pro 20. duben dosud nejnižších hodnot na zhruba třetině stanic s delší měřicí tradicí. Pro dnešní den dosavadní minima ukázal teploměr na 14 místech ze zhruba 150, kde se měří aspoň 30 let.

Nejníže spadly dnešní teploty v šumavských kotlinách, na Jezerní slati, ale minus 20 stupňů Celsia nestačilo na překonání tamního dosavadního rekordu minus 20,6 stupně. Naopak rekord padl ve Světlé Hoře na Bruntálsku, minus 10,4 stupně přepsalo dosavadní minimum minus sedm stupňů z roku 1981. Rekordních bylo i minus 9,6 stupně na šumavském Churáňově, minus 8,5 stupně v Rýmařově na Bruntálsku a 8,3 stupně pod nulou v Deštném v Orlických horách.

Ve Zlínském kraji museli řidiči po ránu počítat na silnicích v nejvyšších polohách Vsetínska s nesouvislou vrstvou zledovatělého sněhu.

Lidé mají podle odborníků sice dojem, že je nezvykle chladno, jsou ale ovlivněni tím, že počátkem měsíce bylo přes den naopak neobyčejně teplo. Výraznější oteplení meteorologové očekávají až na začátku května.

Na Znojemsku vyjeli pěstitelé ovoce kvůli mazům v noci na dnešek do sadů se zmlžovači, aby ochránili letošní úrodu. Mrazy ale netrvaly celou noc, po půlnoci se s příchodem oblačnosti oteplilo nad nulu, což podle ředitele Pomony Těšetice Iva Pokorného ochránilo ovoce víc než umělá mlha.

"Zkoumáme také, jak mrazy probíhaly, prozatím můžeme říci, že byly nerovnoměrné. Například na Znojemsku mráz nebyl, na Bzenecku a Velkopavlovicku ano. Bohužel některá protimrazová opatření nebyl účinná," uvedl šéf Svazu vinařů Tibor Nyitray s tím, že některé škody se projeví až časem, třeba zčernáním listů nebo odpadnutím oček.

Poškození vinice odhaduje už nyní vinař Jan Stávek. "Ráno jsem se byl podívat na vinici, která v minulém roce dopadla nejhůře a nyní odhaduji poškození vinic až na 30 procent. Už se objevovaly nahnědlé lístečky, které byly spálené mrazem," uvedl Stávek. V noci podle něj byly minus tři stupně Celsia.

Témata:  počasí mráz sníh zima

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy