Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé si v Praze připomněli památku obětí holokaustu

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Na tři stovky lidí si dnes ve Valdštejnské zahradě v Praze připomněly památku židovských obětí holokaustu.

Vzpomínkovému programu Všichni jsme lidi předcházel pochod ulicemi pražského židovského města. Akce proti antisemitismu se konala už počtrnácté. Pořádala ji česká pobočka organizace Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém.

"Antisemitismus není nový. Objevuje se v různých podobách. V posledním roce jsme viděli dramatický nárůst počtu antisemitských útoků v Evropě a severní Americe. Byl to nejhorší rok od nacistické éry," uvedl na shromáždění izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron.

Podle předsedy pořádající organizace Mojmíra Kalluse je kvůli sílícím výpadům události, při nichž přišlo o život šest milionů lidí, nutné připomínat i dnes. Letošní akce se zúčastnily také Evelina Merová a Judith Rosenzweigová, které prošly terezínským ghettem. Obě pobývaly v pokoji 28. Z celkem 60 dívek, které v něm byly, jich přežilo 15. Jejich osudy a vzpomínky přibližuje kniha Děvčata z pokoje 28.

"Všechny jsme byly ročník 1930. Tak dobře jsme se snesly, nikdy jsme se nehádaly. Vychovatelka nám pomáhala, abychom se učily. Od deseti let jsme do školy chodit nemohly. Vždy na chodbě dával někdo pozor, jestli nejde prohlídka. Když ano, začaly jsme zpívat. Byla tam děvčata s krásným hlasem, zpívala v opeře Brundibár, bohužel se domů nevrátila," vypráví Judith Rosenzweigová, která žije v izraelské Haifě. Do židovského státu se dostala hned po jeho vzniku v roce 1948.

Témata:  Praha holocaust Den vzpomínání na oběti holocaustu

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy