Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron se před druhým kolem těší masivní podpory

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Brusel - Jednoznačnou podporu z Bruselu zatím slyší Emmanuel Macron, který se dnes podle odhadů probojoval do druhého kola francouzských prezidentských voleb spolu s nacionalistkou Marine Le Penovou. Kandidát tradiční francouzské Socialistické strany Benoit Hamon také vyzval voliče, aby ve druhém kole prezidentských voleb podpořili centristu Emmanuela Macrona.

Jasně se pro něj vyslovil například hlavní vyjednavač EU pro brexit a bývalý eurokomisař z Francie Michel Barnier. Barnier na twitteru Macrona označil za patriota a Evropana. "Francie musí zůstat evropskou," poznamenal s tím, že před druhým kolem v něj má plnou důvěru.

Macron podle odhadů v prvním kole nad Le Penovou těsně vyhrál, pozorovatelé očekávají, že v kole druhém posbírá i hlasy voličů, kteří v kole prvním volili některého z neúspěšných kandidátů. K jeho podpoře už ostatně vyzvali kandidáti obou tradičních francouzských stran - socialista Benoit Hamon i kandidát pravice Francois Fillon.

Europoslankyně a šéfka francouzské Národní fronty Le Penová kandiduje s programem jasně zaměřeným proti Evropské unii. Prosazuje například opuštění eura, uzavření hranic či tvrdá ochranářská opatření, která jsou v rozporu s evropským jednotným trhem.

Také eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky a bývalý francouzský socialistický politik Pierre Moscovici v neděli v podvečer po vyhlášení prvních odhadů výsledků Macrona jednoznačně podpořil. Devětatřicetiletý centristický politik podle něj nyní "nese barvy" všech demokratů a proevropanů. "Žádný hlas by neměl vyjít nadarmo. Můj dostane," zdůraznil Moscovici.

Macrona podpořil také Belgičan Guy Verhofstadt, lídr liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu s tím, že ve druhém kole je třeba hlasovat pro Francii "tolerantní, ambiciozní a evropskou".

Hamon uznal, že letošní prezidentské volby znamenají pro Socialistickou stranu "historický trest". Kandidát tradiční francouzské levice se v předvolebních průzkumech pohyboval pod hranicí deseti procent. I přes tvrdou porážku však řekl, že levice není mrtvá.

Nyní devětačtyřicetiletý poslanec a bývalý ministr pro vzdělání vyzval francouzské voliče, aby ve druhém kole voleb pomohli porazit Národní frontu Le Penové a hlasovali pro Macrona.

Také francouzský socialistický premiér Bernard Cazeneuve dnes vyzval všechny demokraty, aby ve 2. kole prezidentských voleb hlasovali pro Macrona. Podobnou výzvu na twitteru učinil ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Témata:  Francie volby ve Francii 1 Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

19. května 2024 12:32

Fico už je po atentátu mimo ohrožení života. Stav premiéra je nadále vážný

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.