Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České reakce na volby ve Francii: Prohrály tradiční strany, raduje se Babiš. Macron je prý nadějí pro všechny

Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Do 2. kola prezidentských voleb ve Francii, které proběhne v neděli 7. května, postupují centrista Emmanuel Macron a kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Čeští politici vesměs stojí na straně Macrona.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru napsal, že Macron je nadějí pro všechny, kdo mají plné zuby nacionalismu, extremismu a populismu.

Pro vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) je Macron lepším kandidátem a budoucím prezidentem Francie. "Prohrály tradiční politické strany, takže tendence v Evropě je jasná. Macron je lepší kandidát. Myslím, že ve finále bude prezidentem," řekl Babiš České televizi.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) pak výsledek prvního kola na twitteru označil za šanci pro Francouze, ale i pro Evropu.

Poprvé za šedesát let nepostoupil do druhého kola kandidát ani jedné ze dvou hlavních francouzských politických stran, tedy konzervativní pravice a socialistů. Kandidát republikánů François Fillon získal v nedělním prvním kole 19,91 procenta hlasů. Pro socialistu Benoita Hamona hlasovalo dokonce jen 6,35 procenta zúčastněných voličů, což je nejhorší výsledek socialistů v prezidentských volbách za několik desítek let.

Jednu příčku před Hamonem a jen těsně za Fillonem se umístil levicový radikál Jean-Luc Mélenchon, pro něhož hlasovalo 19,64 procenta zúčastněných voličů.

Stejně jako na celofrancouzské úrovni se i ve francouzské metropoli nejvíce voličů vyslovilo pro Macrona, když mu dalo hlas 34,8 procent voličů. Druhý skončil v Paříži Fillon (26,4 procenta) a třetí Mélenchon (19,6 procenta). Le Penová dostala v hlavním městě jen pět procent hlasů.

Pokud se ve druhém kole potvrdí dosavadní předvolební průzkumy, měl by Macron posbírat výrazně více voličů. Pokud zvítězí, stane se ve 39 letech nejmladším prezidentem Francie.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Marine Le Pen Emmanuel Macron volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

19. května 2024 15:19

Rusové po útoku ukrajinských dronů zastavili provoz ropné rafinerie

Rusové museli v neděli po masivním dronovém útoku pozastavit provoz ropné rafinérie ve Slavjansku v Krasnodarské oblasti na jihu země. Obě strany konfliktu v noci podnikly vzdušné údery proti nepříteli. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.