Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude mít Česko první ženu v hodnosti generála? Vláda schválila nominaci

Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda dnes schválila jmenování čtyř generálů včetně plukovnice Lenky Šmerdové. Jmenováni budou 8. května, pokud nominace odsouhlasí také prezident Miloš Zeman.Šmerdová je poradkyní náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře.

Kabinet schválil povýšení na generála také v případě zástupce velitele vzdušných sil Petra Hromka, ředitele Agentury komunikačních a informačních systémů Františka Ridzáka a zástupce velitele Pozemních sil Iva Střechy, uvedlo ministerstvo.

"Patříme k zemím s velkým zastoupením žen v armádě. Je proto nejvyšší čas mít i první generálku," uvedl v tiskové zprávě ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Šmerdová zahájila v roce 1996 kariéru v oblasti personalistiky. Po roce 2001 stála u zrodu profesionalizace ozbrojených sil. Postupně zastávala funkci vedoucí oddělení rekrutací a výběru a posléze náčelnice odboru náboru. Problematice se věnuje dodnes. V prosinci 2008 byla jmenována do hodnosti plukovnice, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

"Díky jejímu úspěšnému vedení náborů řady Armády ČR rozšířily tisíce nováčků. Její úspěšná práce v této oblasti je viditelná zejména v období posledních tří let, kdy se úspěšně daří přijímat nové vojáky, přestože je na českém trhu práce vysoká konkurence a minimální nezaměstnanost," řekl Stropnický.

Témata:  Armáda České Republiky Martin Stropnický vláda Josef Bečvář

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy