Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán opět navrhl jmenování šéfa Vězeňské služby Dohnala generálmajorem

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) by se mohl opět dostat do křížku s prezidentem Milošem Zemanem. Znovu totiž navrhl jmenovat ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala generálmajorem a opakovaně usiluje také o jmenování Dohnalova náměstka pro vzdělávání Simona Michailidise brigádním generálem.

Vláda dnes Pelikánův materiál schválila. Ministr chce, aby prezident Dohnala a Michailidise jmenoval o státním svátku 8. května. "Při výkonu funkce prokazují vysokou profesionální připravenost a všestranné praktické zkušenosti. Dobrých výsledků dosahují i na úseku mezinárodní spolupráce s partnerskými zahraničními bezpečnostními sbory," píše v dokumentu.

"Beru to s velkou pokorou a myslím, že by nebylo korektní, abych se k tomu nyní vyjadřoval," reagoval Dohnal.

Z povýšení v říjnu 2016 sešlo podle některých informací v souvislosti s tím, že Pelikán v Senátu po návštěvě dalajlamy otevřeně kritizoval pročínské vyjádření ústavních činitelů. Ministr tehdy uvedl, že je rád, že se celá země "nepřidala k politice bezpáteřního ponižování před čínskou mocností".

Narážel na předchozí prohlášení Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a předsedů obou komor Parlamentu o tom, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka vůči Číně.

Témata:  Robert Pelikán Miloš Zeman Petr Dohnal

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy