Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr zdravotnictví bude hájit úplný zákaz kouření v restauracích u Ústavního soudu

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Ústavní soud má na stole stížnost senátorů na takzvaný protikuřácký zákon. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) však bude navrhovat její zamítnutí.

Zrušení částí protikuřáckého zákona navrhuje 20 senátorů. Ludvík se tímto krokem zastane úplného zákazu kouření v restauracích. Sobotkova vláda se záměrem úplně zakázat kouření v restauracích přišla začátkem roku 2015. První verzi zákona Sněmovna loni v květnu odmítla. Ruku pro normu nezvedli ani někteří poslanci vládního hnutí ANO. Kabinet hned za pár dní Parlamentu poslal mírnější předlohu. Obě komory ji schválily a letos v polovině února ji podepsal i prezident.

Vláda dnes podle výsledků zasedání dala na ministra pro legislativu a lidská práva Jana Chvojku (ČSSD), který doporučil do řízení vstoupit. Spolu s Ludvíkem by měl Chvojka do 5. června soudu zaslat podrobné vyjádření kabinetu.

Podle nového zákona by si kuřáci a kuřačky v restauracích a barech v Česku měli naposledy zapálit 30. května. Dvě desítky členů horní komory kritizují vedle úplného zákazu kouření i zákaz prodávat alkohol a tabákové výrobky na akcích, které jsou hlavně pro děti. Poukazují na to, že zatímco se děti baví, jejich rodiče si mohou dát pivo a víno.

Zákonodárcům také vadí zákaz prodeje alkoholu z automatů či odpovědnost hospodských za škodu, kterou způsobili podnapilí. Výhrady mají i k dalším ustanovením.

Podle 20 senátorů státní moc nemá lidem vnucovat životní styl, který považuje za správný. Zasahuje tak do svobody i soukromí. Mezi stěžovateli jsou třeba místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a Ivo Valenta (za Stranu soukromníků).

Témata:  Ústavní soud ČR kouření Miloslav Ludvík

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy