Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájem Čechů o domácí dovolenou je letos opět vysoký, roste i náročnost turistů

Zámek Lednice, Lednicko-valtický areál
Zámek Lednice, Lednicko-valtický areál
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Loni absolvovaly dovolenou v tuzemsku tři miliony lidí a nejinak tomu bude i letos. Náročnost českých turistů roste. Zvyšuje se poptávka po ubytování vyšších kategorií.

V posledních dvou letech se poptávka po tuzemské turistice zvýšila meziročně o pětinu, i kvůli dřívější bezpečnostní situaci v populárních zahraničních destinacích.

"Letošní prodej domácí dovolené kopíruje rok 2016. Je velmi pravděpodobné, že i letos budou dosaženy velmi dobré výsledky," uvedl Petr Krč z Asociace cestovních kanceláří.

Náročnost českých turistů roste. "To, co dříve stačilo, dneska už nestačí," uvedl Krč. Zatímco dříve převažovalo ubytování ve tříhvězdičkových hotelech a penzionech, v poslední době roste zájem o ubytovací zařízení vyšší kategorie s wellness zázemím.

Státní hrady, zámky a další památky v loňském roce navštívil rekordní počet 5,6 milionu lidí. Nejvíce turistů navštívilo Prahu, Český Krumlov, Lednici, Hlubokou, Karlštejn, Konopiště, Bouzov, Pernštejn, Sychrov nebo Kuks.

Mezi přetrvávající problémy v oblasti památek podle ní patří to, že kvalitních expozic stále není dostatek, často také chybí popisky v jiném jazyce než v češtině. Často objekty provádí nekvalifikovaná průvodcovská služba a počet výkladů v cizích jazycích je omezený.

Témata:  dovolená hrady a zámky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy