Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi milují Slováky, Araby a Romy odmítají

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Praha - Lidem v České republice jsou ze zdejších národnostních skupin nejsympatičtější Slováci a Poláci, nejméně sympatií posbírali Romové a Arabové. Ukázal to březnový průzkum, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Slováci jsou sympatičtí čtyřem pětinám české veřejnosti, opačně smýšlí pouze tři procenta lidí. S odstupem následují Poláci, kterým projevuje sympatie 48 procent lidí, naopak to vidí 15 procent.

U dalších šesti národností převažují sympatie nad nesympatiemi. Jsou to Řekové, které pozitivně vidí 37 procent, Němci s 34 procenty, Vietnamci s 32 procenty, Židé s 28 procenty, Maďaři s 29 procenty a Bulhaři s 26 procenty.

Podle CVVM jsou z výsledků patrné tři nezávislé faktory. Odpor spojený s migrací, pracovním zapojením, nelegálním pobytem a kriminalitou budí Romové, Ukrajinci, Arabové, Albánci, Rumuni, Rusové a Bulhaři.

Sympatie dané začleněním do většinové společnosti spojené s odporem kvůli jinakosti vyvolávají Židé, Řekové, Srbové, Vietnamci a Číňané. K sympatiím vůči Slovákům, Polákům, Němcům a Maďarům přispívá faktor středoevropského prostoru, tradice sousedství či společného státu.

U čtveřice národností převažují antipatie nad sympatiemi, ovšem největší podíl tvoří neutrální hodnocení "ani sympatičtí, ani nesympatičtí". Patři sem Rusové, Srbové, Ukrajinci a Číňané.

"V případě Rumunů, Albánců, Arabů a Romů již deklarované antipatie tvoří největší část odpovědí, v případě tří posledně zmíněných národnostních skupin dokonce výraznou absolutní většinu," uvedlo CVVM. Albánci tak budí odpor u 54 procent lidí v Česku, Arabové u tří čtvrtin a Romové u 76 procent.

Nárůst nesympatií k Arabům byl zaznamenán mezi lety 2014 a 2016, letos se zastavil. Velmi nesympatičtí byli letos pro 41 procent české veřejnosti. "Oproti roku 2014 došlo k nárůstu krajních nesympatií ve vztahu k Arabům o 18 procentních bodů, přičemž více než desetibodový vzestup se odehrál mezi roky 2015 a 2016," podotkli autoři průzkumu.

Témata:  Češi lidé romové muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy