Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šabatová kritizuje soudy: Měly by zveřejňovat rozhodnutí elektronicky, navrhuje vznik centrální evidenci verdiktů

Anna Šabatová
Anna Šabatová
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Kancelář veřejného ochránce práv není spokojená s tím, jak okresní, krajské a vrchní soudy naplňují povinnost zveřejňovat důležitá rozhodnutí elektronickou cestou. V letech 2011 až 2016 se do justiční databáze Judikatura dostalo 2875 verdiktů krajských a vrchních soudů, uvedla kancelář ve výroční zprávě za loňský rok.

Ombudsmana Anna Šabatová už kontaktovala ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) se žádostí, aby vytvořil podmínky pro naplňování centrální evidence soudních rozhodnutí.

Ústavní, Nejvyšší a Nejvyšší správní soud mají vlastní databáze, kam vkládají veškerá svá rozhodnutí. Zveřejňování verdiktů ostatních soudů je podle ombudsmanky Anny Šabatové taktéž důležité. Jednak kvůli tomu, aby vyšší instance mohly účinně sjednocovat judikaturu, a zejména kvůli předvídatelnosti práva a transparentnosti soudního rozhodování.

Jako pozitivní příklad udává Šabatová Slovensko. V Česku jsou paradoxně některá rozhodnutí uložená v komerčních systémech, například ASPI, a nikoliv ve veřejné databázi judikatury. "Považujeme to za nesprávné, dokonce nemravné," řekla novinářům Šabatová.

Pelikán podle Šabatové slíbil, že téma nadnese na poradě předsedů soudů a že ombudsmanku k jednání přizve. Problém s anonymizací rozhodnutí by mohl vyřešit nový software.

Témata:  Anna Šabatová soudy Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy