Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak na uprchlíky? Musíme střílet, je to normální, navrhuje politolog

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Konec migrační krize je v nedohlednu a stále více odborníků poukazuje na chyby Evropské unie. Vidí je i politolog, ekonom a zakladatel institutu 2080 Petr Robejšek, který spatřuje další problém v pašerácích migrantů. Ty by "prostě střílel".

Robejšek ve videu zveřejněném na serveru YouTube tvrdí, že když se hlavy států dohodnou, že něco zvládnou, tak je to samo o  sobě problematické. Další problém je ale v tom, že zájmy Turecka jsou jiné než zájmy evropských států.

Dohodu s Turekem tak považuje za projev obvyklého politického rozumování nebo symbolické a rétorické politiky. Podle něj se také uplatňuje v praxi tendence přibarvovat věci na růžovo, což ale v případě této krize považuje za velký problém.

Robejšek také upozornil, že řešení současné krize je potřeba rozdělit na krátkodobé a dlouhodobé. "Když řekneme zvládnout jako zbrzdit, myšleno dočasně, tak to možné je. Když řekneme zvládnout jako zbrzdit trvale, tak to je problém. Druhý rozměr pojmu zvládnutí je, co uděláme s těmi, kteří tady už jsou. Co budou dělat s tím, že jejich očekávání jsou z větší části falešná?" ptá se s tím, že podle něj je zvládnutí těchto věcí nepředstavitelné.

EU si podle politologa neuvědomuje, že problém tohoto typu je potřeba řešit přímočaře. Za správný přístup považuje uzavření hranic, restriktivní kontrolu a útoky na sídla pašeráků lidí. "Ne slovy, ale ozbrojenými komandy. Muselo by se i střílet, a to je zcela normální, když jde o lidi, kteří zneužívají nouzi jiných a vydělávají na tom peníze," podotkl.

Témata:  Petr Robejšek uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy