Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Realisté mají prvního poslance. Posílil je bývalý člen Úsvitu Martin Lank

Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Poslanec Martin Lank opustil hnutí Úsvit a dal se k Realistům politologa Petra Robejška, kteří podle něj mají blízko prioritám, s nimiž šel do politiky.

Za uskupení kolem Robejška by rád kandidoval do Sněmovny na Vysočině, kde byl zvolen už v současném volebním období. O Lankově přesné pozici na kandidátce musí Realisté ještě rozhodnout. Lank nadále zůstává členem poslaneckého klubu Úsvitu.

Podle Robejška bude Lank pro Realisty posilou. Podle něj jsou si názory Lanka a Realistů blízké a příchod poslance, který se specializoval na bezpečnostní problematiku, bude znamenat pro stranu přínos.

"Ve mně už delší dobu sílí přesvědčení, že moje doposud mateřská strana, tedy Úsvit - Národní koalice, se ubírá poněkud jinou cestou, než po které já bych chtěl jít," řekl dnes Lank na tiskové konferenci.

Kritizoval rozhodnutí Úsvitu nekandidovat v podzimních volbách a doporučení, aby se členové zařadili na kandidátky jiných subjektů. "Pro mě bylo pověstnou poslední kapkou zvažované spojení s dalšími takzvaně vlasteneckými stranami, a to včetně Národní demokracie, jejíž vedení nechvalně proslulo trestním stíháním a otevřeně antisemitskými postoji. Od toho já se osobně rozhodně a jasně distancuji," zdůvodnil svůj odchod od Úsvitu.

Předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš byl v lednu obžalován, za podněcování nenávisti, hanobení národa a popírání a schvalování genocidy mnu hrozí až tři roky vězení.

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch se také vyjádřil kriticky k možnému spojování Úsvitu s Národní demokracií, které je pro něj důvodem uvažovat o vlastní politické budoucnosti mimo hnutí. "Kategoricky odmítám jakékoli spojení se stranami, jako je Národní demokracie, s lidmi, jako je pan Bartoš. Jsem vlastenec, ale vlastenectví je o práci pro lidi, pro jejich bezpečnost, pro platy, pro důchody," řekl s tím, že naprosto nesouhlasí s antisemitskými postoji Bartoše a stran, které jsou mu blízké.

Témata:  Martin Lank Úsvit - Národní koalice Petr Robejšek

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy