Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jihu Čech byl vyhlášen kalamitní stav: Silnice jsou neprůjezdné, domácnosti bez proudu

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

České Budějovice - V Jihočeském kraji platí do sobotního poledne výstraha meteorologů před vydatnými srážkami. V noci na dnešek v regionu sněžilo, byl vyhlášen kalamitní stav. Řada komunikací je neprůjezdná, domácnosti jsou bez proudu.

Policie některé komunikace zcela uzavřela, například silnici z Českého Krumlova do Černé v Pošumaví. "Museli jsme zastavit provoz, protože je to neprůjezdné kvůli popadaným stromům a vyšší vrstvě sněhu, která leží na komunikacích," sdělil mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Kromě silnice z Českého Krumlova do Černé v Pošumaví jsou uzavřeny také silnice mezi Prachaticemi a Vitějovicemi, Dolním Dvořištěm a Lipnem, Frymburkem a Větřní, Frymburkem a Černou v Pošumaví.

Pro kamiony je zavřená silnice II/163 Frymburk - Dolní Dvořiště, II/162 Větřní - Světlík. "Největší problémy jsou na Českokrumlovsku a Prachaticku a okolo Českých Budějovic mám nahlášené popadané stromy v úseku Mokré - Třebín - Dubné a Střížov - Komařice. Zavřená byla silnice Vimperk - Strážný, ta se už otevřela," řekla ČTK dispečerka Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje Jiřina Marková.

SÚS má na Prachaticku v terénu deset sypačů a tři traktory, na Českokrumlovsku šest sypačů, ale dva uvízly kvůli tomu, že kamiony zablokovaly silnici.

Stromy spadly i na některé šumavské železniční tratě určené pro osobní přepravu. "Nejezdí se Rybník - Lipno, Vimperk - Bohumilice, Prachatice - Husinec a Volary - Zbytiny," řekl ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař. Podle mluvčího ČD Radka Joklíka by se na nich měl provoz obnovit do 9:00. "Autobusovou dopravu se bohužel nepodařilo zajistit vzhledem k tomu, že jsou nesjízdné silnice," řekl Joklík.

Několik set domácností v jižních Čechách je bez proudu, problémy má E.ON podle mluvčího Vladimíra Váchy na Prachaticku a Českokrumlovsku. Nejhorší situace je v okolí lipenské přehrady, kde je několik poruch směrem na Větřní, v okolí Frymburku, Vyššího Brodu. Další poruchy jsou na Prachaticku.

Jihočeští hasiči odstraňovali od půlnoci do 7:00 stromy spadlé kvůli těžkému sněhu. Vyjeli zatím ke 120 vícečetným událostem. "To znamená, že u jedné události odklízejí více stromů. Nemáme hlášené žádné zraněné osoby či pády stromů na domy. Nejvíc zasaženo je Volarsko na Prachaticku a Českokrumlovsko," řekla ČTK mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

"Nejvíce pršelo na Churáňově, 21 milimetrů, a v Křemži 22 milimetrů. Ve vyšších polohách bude asi hodně sněhu," řekl ČTK Jaroslav Hintermüller z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

O prodlouženém víkendu se vyčasí

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, místy, zejména na východě našeho území s deštěm, nad 800 m srážky sněhové. Postupně přechod k proměnlivé oblačnosti s přeháňkami, nad 900 m sněhovými, informuje chmi.cz. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na západě až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Skoro jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno a ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Mírný severní, postupně severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Polojasno, během dne přibývání oblačnosti a večer místy déšť. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Témata:  Jihočeský kraj doprava počasí kalamita zima silnice

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy