Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sníh paralyzoval část Česka: Problémy hlásí Hradecko a Vysočina, Na Bruntálsko je kalamita

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Hradec Králové - Jihočeský kraj není jediný, který se dnes musí vypořídat s nepřízní počasí. V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek a časně ráno sněžilo. Silničáři na prohrnování a solení silnic nasadili 15 sypačů.

Před 08:00 byl zhruba na půl hodiny uzavřen hraniční přechod v Náchodě - Bělovsi, a to pro vjezd kamionů do Česka. "Kamiony v Polsku měly kvůli sněžení problémy. O dočasné uzavření přechodu požádala polská strana," řekla ČTK mluvčí policie Iva Kormošová.

Policie neměla v kraji kvůli sněžení do dnešních 08:20 hlášenou žádnou dopravní nehodu, uvedla Kormošová. "Problém byl jen na silnici mezi Novým Hrádkem a Borovou na Náchodsku, která byla kvůli sněžení časně ráno asi dvě hodiny nesjízdná," uvedla.

Sněžení zasáhlo hlavně severní a východní část kraje, v nižších polohách do 500 metrů nad mořem sníh tál. "Nejvíce sněžilo v Krkonoších, na Broumovsku, v Orlických horách. Sníh se držel i v okolí Náchoda a Nového Města nad Metují," řekl náměstek ředitele SÚS Královéhradeckého kraje Přemysl Noháček. Sněžení v takové síle na konci dubna podle něj není obvyklé.

Dopravu na Vysočině ztěžuje sněžení, místy nemohou vyjet kamiony a autobusy. Největší problémy způsobuje sníh na Jihlavsku a na Žďársku, řekl ČTK Tomáš Krejčí z dispečinku krajské správy a údržby.

Silničáři vyjeli se sypači, na hlavním tahu I/38 z Jihlavy směrem na Stonařov a na Štoky shrnovali sníh z vozovky traktory s radnicemi. Dispečeři autobusových dopravců hlásili nad ránem silničářům obtížně průjezdné úseky také u Pavlova a Příseky na Jihlavsku a mezi Novým Městem na Moravě a Jimramovem.

Vyvrácené stromy ze silnic odstraňovali hasiči kupříkladu mezi obcemi Záborná a Stáj, mezi Havlíčkovou Borovou a Slavětínem, u Kletečné a mezi Velkým Beranovem a Jihlavou. Policie zaznamenala od 05:00 do 07:00 devět nehod. U obce Vyskytná sjel autobus do silničního příkopu. "Ke střetu tří vozidel došlo u obce Opatov, kde byli zraněni dva lidé," sdělila ČTK mluvčí policie Jana Kroutilová. Podle Centra dopravních informací havarovalo u Černé na Žďársku nákladní auto a osobní vůz se převrátil u Bohdalova na trase mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou, další auto havarovalo u Kalhova na Jihlavsku.

Vydatné sněžení a náledí komplikují dnes ráno dopravu na Bruntálsku. Policisté hovoří o sněhové kalamitě. Vyzývají řidiče, aby raději nevyjížděli na silnice spojující Šumpersko, Jesenicko a Bruntálsko.

"Nabádáme řidiče všech motorových vozidel, aby necestovali po úsecích silnic první třídy čísla I/11 a I/45 spojující Šumpersko, Jesenicko a Bruntálsko. V této lokalitě je sněhová kalamita doplněná i náledím, jsou zde uvězněny kamióny, je zde několik menších dopravních nehod a průjezd je velmi složitý a komplikovaný," uvedl mluvčí bruntálské policie René Černohorský.

Témata:  sníh doprava silnice počasí

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy