Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR je na osmém místě žebříčku síly cestovních pasů. Co to pro nás znamená?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.mvcr.cz

Praha - V žebříčku síly cestovních pasů Global Passport Power Rank 2017 je Česko na osmé pozici. Bez nutnosti víz můžeme cestovat do 152 zemí z celkem 193 států, které jsou členy OSN.

Vízum si čeští turisté nejčastěji hradí na cestách do Egypta. Cena víza je 25 dolarů (675 Kč). Mezi další země s vízovou povinností či s povinností registrace pro české občany patří mj. Kuba, Srí Lanka, Vietnam, Čína a Rusko.

Do zahraničí ročně vycestuje na dovolenou 4,3 milionu Čechů, z nichž přibližně tři čtvrtiny tráví svůj pobyt ve 12 nejnavštěvovanějších zemích, do kterých je možné vycestovat bezvízově.

Do největšího počtu států mohou bez víz vycestovat občané Německa a Singapuru, a to do 159. Na druhém místě žebříčku síly pasů se umístilo Švédsko. Třetí místo obsadilo devět států, mj. Dánsko, Finsko či Itálie, jejichž občané mohou bezvízově cestovat do 157 států. Na devátém místě spolu s Českem je Malta.

Témata:  cestovní pasy Češi cestování

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy