reklama

Server informuje o tom, že Europol v řeckých táborech pro migranty zabavil falešné pasy. Bezpečností složky se podle něj domnívají, že se mezi uprchlíky mohou skrývat džihádisté z Islámského státu, která by doklady mohli použít k cestě po Evropě.

„IS distribuoval falešné pasy v řeckých uprchlických táborech, aby mohli jeho teroristé v rámci Evropy cestovat na čisté doklady totožnosti," píše Daily Mail. Poukazuje na to, že Europol zadržel doklady hned na několika místech.

„Specializovaní protiterorističtí úředníci věří, že by mohly sloužit teroristům z Iráku a Sýrie k cestě do Řecka a Rakouska," píše Daily Mail. Italský deník La Stampa varoval, že se úřady obávají, že by falešné doklady mohly být použity teroristy při osnování útoků.

„Zejména [Europol] identifikoval falešné pasy v uprchlických táborech v Řecku, které byly určeny pro údajné členy IS," napsal list La Stampa. Daily Mail v té souvislosti připomíná, že takové falešné doklady byly nalezeny i v České republice.

„Jedna skupina zločinců pracovala v Aténách. Druhá v České republice pozměňovala odcizené cestovní doklady a prodávala je migrantům. Dokumenty stojí mezi 100 a 3000 eury v závislosti na jejich kvalitě a zemi vydání," dodává server.

Právě v Česku policisté před několika týdny rozbili ruskojazyčný gang, který v Česku vydával padělané doklady. Pasy, občanky i řidičáky vyráběli cizinci v Litvě a následně prodávali v dalších zemích Evropy. Kupci byli hlavně migranti z třetích zemí. Kriminalisté obvinili 10 podezřelých.