Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sníh polámal stromy, více než 10 tisíc domácností v jižních Čechách je bez proudu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

České Budějovice - Na mnoha místech Jihočeského kraje mokrý sníh láme stromy, energetici mají hlášeno nejvíc poruch na Českokrumlovsku a Prachaticku. Celkem je bez proudu přes 10 tisíc domácností.

Bez proudu jsou lidé v jihozápadní části Prachaticka, v jižní části okresu Strakonice, v okrese Český Krumlov v okolí Lipna, Dolního Dvořiště, Vyššího Brodu, Frymburku a v Černé v Pošumaví, dále v jižní části okresu České Budějovice s přesahem ke Kaplici a Benešovu nad Černou.

"V této chvíli je počet domácností bez dodávek elektřiny vyšší než deset tisíc. Je to v důsledku toho, že teprve zjišťujeme na linkách nízkého napětí, kde co je," řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Poruchu musejí energetici v terénu nejdřív najít, pak odstraní větve a stromy, potom ji opraví. "Pokud je to jenom vyzkratování, to znamená, že je tam větev, která se sundá, a linka se může zase hned zapnout, je to otázka půlhodiny, než to chlapi vyříznou, sundají větev a jdou dál. Horší je, když se poškodí izolátor nebo vodící lano. Tam musí přijet těžká technika a vyměnit to," uvedl Vácha.

"Větší lokality zprovozníme dnes. Do soboty možná zůstanou bez proudu odlehlejší oblasti. Závisí to na tom, v jakém stavu linky jsou a co konkrétně způsobilo jejich poškození. V této chvíli to vypadá spíš na větve, ale nevíme, až přijdeme do zalesněnějších průsmyků. Jestli tam budou popadané stromy, bude to horší," dodal mluvčí.

Témata:  Jihočeský kraj energetika E.ON elektřina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy