Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mají nejraději Babiše, Sobotka se propadl

Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha - Andrej Babiš je stále nejlépe hodnoceným českým politikem. Oproti lednovému výzkumu se mírně zhoršilo hodnocení M. Stropnického a B. Sobotky, čímž se potvrdil odstup mezi těmito (dříve podobně hodnocenými) politiky. Naopak mírně vyšší podíl příznivých názorů zjišťujeme především u K. Valachové, L. Zaorálka, D. Ťoka a M. Jurečky. Mezi opozičními politiky zaznamenali zlepšení hodnocení T. Okamura a P. Fiala. Ukázal to nový průzkum agentury STEM.

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš zůstává i přes mírný pokles pozitivních názorů za poslední půlrok stále s výrazným odstupem nejpopulárnější osobností české politické scény. Druhým v pořadí je ministr obrany Martin Stropnický. Na třetí místo se posunul ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Na dalších místech jsou již odstupy mezi politiky malé. Zvýšení podílu příznivých názorů přineslo Tomio Okamurovi pozici na čtvrtém místě. Stejný podíl pozitivních hodnocení zjišťujeme u ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové a premiéra Bohuslava Sobotky. Hodnocení předsedy vlády se od posledního výzkumu poněkud zhoršilo a znamená pro něj pokles z předních míst žebříčku.

"V porovnání s výzkumem na počátku roku zjišťujeme horší hodnocení kromě Bohuslava Sobotky dále pouze u Martina Stropnického, jehož pozici v žebříčku to ovšem na rozdíl od premiéra nezměnilo," uvedli autoři průzkumu.

Řada členů vlády je nyní hodnocena lépe než v lednu. Nejvyšší nárůst podílu pozitivních názorů pozorujeme u ministryně školství K. Valachové, která je tak hodnocena nejlépe od svého nástupu do funkce. Dále se zlepšilo hodnocení L. Zaorálka, D. Ťoka, M. Jurečky a R. Pelikána. V případě ministra zemědělství a ministra spravedlnosti jde podobně jako u Valachové o jejich dosavadní maxima.

Poněkud lépe než pro něj v prvním šetření je hodnocen také ministr zdravotnictví M. Ludvík. Hodnocení místopředsedy vlády P. Bělobrádka je stabilní, ovšem kvůli lepšímu hodnocení některých členů vlády předseda KDU-ČSL klesl v žebříčku z devátého na třinácté místo.

V porovnání s lednem je dále beze změn hodnocení M. Chovance, M. Marksové, R. Brabce a D. Hermana. Jen mírně se zlepšilo hodnocení dosud málo známého člena vlády J. Chvojky. Služebně nejmladšího člena vlády J. Havlíčka nezná více než polovina veřejnosti. Pozitivně jej hodnotí 15 % (což je stejné hodnocení jako v případě J. Chvojky).

Pokud se zaměříme na politiky opozičních stran, je třeba upozornit na mírně zlepšené hodnocení T. Okamury (SPD), které pro něj znamená návrat na přední místa žebříčku popularity (i když 40 % pozitivních názorů je stále vzdáleno jeho maximu). V podobné míře jako u Okamury se zlepšilo také hodnocení předsedy ODS P. Fialy, ovšem posun v žebříčku mu to nepřineslo.

Bez významných změn zůstal podíl pozitivních názorů na V. Filipa (KSČM) a M. Kalouska (TOP 09). Mírný pokles příznivých hodnocení zjišťujeme u předsedy hnutí STAN P. Gazdíka. Po delší době STEM zařadil do průzkumu předsedu poslaneckého klubu Úsvitu M. Černocha, kterého nyní hodnotí pozitivně pětina populace, což je lepší výsledek než při posledních šetřeních.

"TOP 10" českých politiků

1. Andrej Babiš (ANO)2. Martin Stropnický (ANO)3. Lubomír Zaorálek (ČSSD)4. Tomio Okamura (SPD)5. Karla Šlechtová (za ANO)6. Bohuslav Sobotka (ČSSD)7. Milan Chovanec (ČSSD)8. Michaela Marksová (ČSSD)9. Dan Ťok (za ANO)10. Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Témata:  průzkumy Andrej Babiš Martin Stropnický Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy