Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zastane se Sobotka Babiše? Za tohle by odpovědnost mohl převzít pouze sebevrah, varuje Kalousek

Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) doručil dopis, ve kterém vysvětluje na žádost poslanců některé okolnosti svého podnikání, elektronicky i fyzicky do Sněmovny během dopoledne. Vysvětlení, jak Babiš nabyl majetek a korunové dluhopisy, nepřesvědčilo opoziční TOP 09.

"Dopis je, myslím, velice odborný. Ten, kdo nepodniká, nebo se téhle problematice nevěnuje, tak to možná úplně nepochopí. Já tam znovu potvrzuju, že je to od ledna velice dobře a pečlivě organizovaná kampaň," uvedl Babiš. Novinářům řekl, že neví, co by měl ještě udělat, aby uspokojil lidi, kteří mají jen zájem o to, aby nadále nepůsobil v politice.

Chování premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který Babiše ve čtvrtek znovu vyzval k vysvětlení některých zásadních otázek kolem jednokorunových dluhopisů či jeho podnikání, označil Babiš za nestandardní. "Je to škoda, že pan premiér poškozuje vládu," řekl. Kabinet by podle něj měl dokončit svůj mandát, protože je úspěšný.

Sobotka však podle Babiše dělá vše pro to, aby náhled veřejnosti na vládu byl negativní. "Stále mě od krajských voleb napadá. Tahle iniciativa popravit mě je dílem těch dvou oligarchů, pana Sobotky a (ministra vnitra a prvního místopředsedy ČSSD Milana) Chovance," uvedl. Další členové ČSSD na věc podle Babiše nemají stejný názor jako dva čelní představitelé strany.

Babiš v dopisu, který má ČTK k dispozici, napsal, že považuje všechny své transakce se společností Agrofert, kterou do února vlastnil, za legální. Kritika, které čelil kvůli nákupu jednokorunových dluhopisů Agrofertu nebo prodeji svých firem společnosti je podle něj založena na lžích. Novinářům Babiš řekl, že jeho nákup nedaněných jednokorunových dluhopisů Agrofertu za zhruba 1,5 miliardy byl "samozřejmě" zákonný i mravný.

"Vy chcete platit víc daní? Určitě nechcete. Nikdo nechce platit víc daní. A všichni platíme daně podle zákonů. A já jsem byl podnikatel a bojoval jsem za svou firmu, která potřebovala peníze," řekl.

"Za tohle by politickou odpovědnost mohl převzít pouze sebevrah," uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek k roli Sobotky v kauze, která ohrožuje další trvání vládní koalice. "Když to shrnu, tak tento dopis v žádném případě nemůže rozptýlit pochybnosti, které Sněmovna projednávala. Na tahu je nyní předseda vlády, kterého Sněmovna oslovila, ať nějakým způsobem koná, či nekoná. To je jeho rozhodnutí," uvedl Jalousek s tím, že velmi pochybuje, že by Sobotka chtěl za Babiše převzít odpovědnost.

V dopise Babiš podle Kalouska použil notoricky známé staré argumenty, které nepřesvědčují. "Zejména tam není vysvětlení, proč dluhopisy, které si vlastník Agrofertu kupoval od své vlastní firmy, byly vydány v nominální hodnotě jedné koruny," řekl. Jediným důvodem mohla být daňová optimalizace, v takovém případě jde podle Kalouska o "neprávní jednání". Ve skutečnosti však podle něj šlo o skrytou výplatu dividend, která měla být zdaněna.

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy