reklama

Celkem bylo v dnes řešeném případě obžalováno pět lidí. Soud kromě Pruse zprostil obžaloby i další dva souzené. "Nebylo prokázáno, že předmětný skutek spáchali," řekla ČTK mluvčí soudu Lucie Olšarová. Naopak podíl na podvodech se podle ní podařilo prokázat u dalších dvou obžalovaných. Podnikatel Pavel Kuparowitz by měl ve vězení strávit sedm let. Vinným byl uznán i další podnikatel Zdeněk Řehánek. Soud ale v jeho případě od potrestání ustoupil. "Trest uložený dřívějším rozsudkem považuje soud za dostatečný," řekla.

V případu, jehož se dnešní rozsudek týkal, původně figurovalo osm obžalovaných. Některé už soud v Brně v minulosti odsoudil. Vrchní soud v Olomouci ale část rozsudku zrušil a nařídil nové projednání případu. Kvůli možné podjatosti soudců z Brna, byl případ přidělen do Ostravy.

Prus a další obžalovaní čelili obžalobě z úvěrových podvodů. Podle Olšarové vylákali z bankovních institucí úvěry na základě nepravdivých informací. Někteří předem věděli, že úvěry nebudou splácet, uvedla obžaloba. Celková škoda přesahuje 80 milionů korun. Prus obvinění odmítl. "Jsem nevinen," řekl dnes před soudem. Tvrdí, že se stal obětí členů takzvaného Toflova gangu, který vydíral úspěšné podnikatele.

Druhá větší kauza, ve které je Prus obžalován, se týká dotací na jeho závod na zpracování plastových odpadů. Podle obžaloby Prus a další manažeři jeho firmy nezákonně získali od státu a od Evropské unie dotace přes 300 milionů korun.

"V žádostech uváděli vědomě nepravdivé údaje. Na jejich základě dotace získali. Lhali v tom, jak se budou sami na projektech finančně podílet," uvedl žalobce Karel Kalda. Dodal, že obžalovaní jsou z poškození zájmu EU a z dotačního podvodu.

Policie začala případ vyšetřovat před lety. V roce 2013 kriminalisté v bohumínské firmě zadrželi několik lidí. Pruse ale ne. V té době byl na plánované dovolené v zahraničí. Tam zůstal téměř tři roky. Zpět se vrátil až v okamžiku, kdy soud loni zrušil příkaz k zatčení.