Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se k Babišovu vysvětlení vyjádří příští týden, s materiálem se chce nejprve seznámit

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se k vysvětlení nabytí majetku a nákupu jednokorunových dluhopisů vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) vyjádří příští týden, až se s dokumentem seznámí.

"S dopisem Andreje Babiše poslancům se chci podrobně seznámit, počítám s tím, že se k němu příští týden vyjádřím a rozhodnu se o dalším postupu," uvedl Sobotka. Očekává, že Babiš podezření věrohodně vysvětlil.

"Štve mě, že dosavadní dobrá pověst a úspěšná práce mé vlády je devastována neschopností ministra financí vysvětlit a řešit problémy, jako jsou třeba jeho korunové dluhopisy," dodal premiér.

Babiš v dopisu označil všechny své transakce se společností Agrofert, kterou do února vlastnil, za legální. Kauzu kolem korunových dluhopisů Agrofertu, jichž nakoupil zhruba 1,5 miliardy a jejichž výnos nepodléhá zdanění, považuje za organizovanou kampaň a mediální hon na sebe. Zopakoval většinou argumenty přednesené už v minulosti.

Svůj dopis přitom označil za odborný. "Ten, kdo nepodniká nebo se téhle problematice nevěnuje, tak to možná úplně nepochopí. Já tam znovu potvrzuju, že je to od ledna velice dobře a pečlivě organizovaná kampaň," uvedl Babiš.

Opoziční pravicové strany Babišovo vysvětlení neuspokojilo. Podle šéfa ODS Petra Fialy nemá premiér jinou možnost než Babiše odvolat. "Teď už vyčerpal možnosti řečnění a musí jednat," uvedl v tiskovém prohlášení. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek rovněž řekl, že na tahu je Sobotka. Neočekává, že předseda vlády se svého ministra financí zastane.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš vláda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy