Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povodňová situace na Moravě se zklidnila, pohotovost zůstává jen na Bečvě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha/Ostrava - Povodňová situace v Česku se v noci zklidnila. Pohotovost zůstává na čtyřech místech na Bečvě a jejích přítocích, nejnižší první stupeň bdělosti má 16 míst hlavně v povodí Odry a na řece Moravě.

Výstraha meteorologů před povodněmi platí do dnešního odpoledne, na jihu Moravy do neděle.

Kolem 07:30 platila pohotovost na Bečvě v místní části Přerova Dluhonice a v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku. V Dluhonicích hladina kulminovala kolem 01:30 na pěti metrech, nyní je zhruba o 15 centimetrů níže. V Teplicích přesáhla Bečva v pátek večer čtyři metry a dosáhla tak třetího povodňového stupně ohrožení, na kterém se udržela až téměř do půlnoci, nyní je hladina na zhruba 330 centimetrech. Druhý povodňový stupeň se v povodí Bečvy drží na stanicích u vodních nádrží Bystřička a Karolinka na Vsetínsku.

Na řece Moravě je bdělost v Kroměříži, ve Spytihněvi na Zlínsku a ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové pro dnešní dopoledne varovali před dosažením stupně ohrožení. Desítka prvních stupňů povodňové aktivity zůstává v Moravskoslezském kraji na Odře a v jejím povodí.

Nejvíce se vodohospodáři obávali situace v Petrovicích u Karviné, kde řeka Petrůvka ohrožovala i zástavbu. Na několika místech se sice z koryta vylila, hladina ale dosáhla jen druhého stupně a pak začala klesat. "S ohledem na skutečnost, že srážky na celém území Moravskoslezského kraje ustaly, nepředpokládáme zhoršení situace. Voda bude pozvolna odtékat, to může krátkodobě místy hladiny zvednout. Nic dramatického by se ale už nemělo dít," uvedla řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Počasí zaměstnávalo moravskoslezské hasiče a to nejen déšť, ale i vítr a sníh. Od pátečního rána zaznamenali v této souvislosti 230 výjezdů. "Žádná z pátečních událostí, které se týkaly počasí, si nevyžádala v Moravskoslezském kraji zranění osob, hasiči také nemuseli nikoho evakuovat do bezpečí," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Nejčastěji hasiči čerpali vodu ze sklepů, garáží a dalších podzemních či přízemních prostor. Ve více než 50 případech odstraňovali z řek a potoků uvízlé stromy a větve, nánosy bahna, uvolňovali ucpané kanalizace.

V jihočeském kraji je nově bdělost na Blanici v Heřmani na Písecku a na Smutné v Ratajích na Táborsku. Na obou se hladina na první povodňový stupeň dostala kolem 03:00.

Dnes bude oblačno až polojasno, zpočátku místy i skoro jasno. Během dnena většině území přeháňky, nad 900 m sněhové. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 9 až 13 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

V neděli má být skoro jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno a ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy, i mrznoucí. Nejvyšší teploty 11 až 15 °C. Mírný východní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí povodně řeky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy