Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se snaží šetřit vodou. Nejde jim o planetu, ale o peníze

Voda, ilustrační fotografie
Voda, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Jak ukázal průzkum společnosti Ipsos, sucho jako problém vnímá 76 procent Čechů. 86 procent obyvatel vodou šestří, většinou to ale není kvůli obavám o planetu. Řada Čechů ovšem o šetření vodou vůbec nepřemýšlí.

Většinou Češi šetří z ekonomických důvodů. Skoro tři čtvrtiny odpovídajících v průzkumu uvedlo, že jim jde o finanční úsporu. Téměř 44 procent respondentů uvedlo, že chtějí pomoci životnímu prostředí.

Strach z nedostatku vody vede k šetření zhruba čtvrtinu dotázaných. Pro zhruba 18 procent odpovídajících je šetření vodou společenským minimem, které by měl automaticky dodržovat každý.

"Zajímavé jsou důvody uváděné těmi, kteří vodou podle vlastních slov nešetří. Zhruba 41 procent uvedlo asi nejprostší důvod, tedy ten, že nad podobnou otázkou nikdy nepřemýšleli. Asi 21 procent dotázaných si pak myslí, že díky šetření vodou neušetří peníze a přes 15 procent neví, jakým způsobem by mohli vodou šetřit. To, že si myslí, že je vody dostatek, uvádí pak jako důvod jen necelá čtyři procenta z těch, kteří vodou nešetří," doplnil zakladatel projektu Voda základ života Jiří Hauptmann.

"Nejvíce vodou v České republice šetří lidé starší 50 let, z této skupiny je to až 95 procent. Naopak méně šetří vodou mladí do 29 let, a to jen 73 procent z nich. Souvisí to s vnímáním sucha jako problému dnešní společnosti, mladí lidé totiž považují sucho a nedostatek vody za menší problém než starší lidé," uvedl ředitel komunikace agentury Ipsos Tomáš Macků.

Podle loňského průzkumu, který zveřejnila společnost AdHackers, vnímali Češi nedostatek pitné vody jako čtvrté nejzávažnější téma za přílivem uprchlíků, hrozbou války a kriminalitou.

Spotřeba vody v pražských domácnostech činila loni 108 litrů na osobu a den. Pražané platí na vodném a stočném 85,42 koruny za metr krychlový, což je blízko celostátnímu průměru.

Témata:  voda Češi průzkumy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy