reklama

Dvojice Čechů byla v Řecku zadržena v září 2012 na ostrově Limnos. Tehdy se hovořilo o tom, že za údajnou špionáž mohou dostat až dvacetiletý trest odnětí svobody. Pro jejich propuštění se angažovala česká diplomacie, tehdejší prezident Václav Klaus ve věci poslal dopis svému řeckému protějšku.

Po zaplacení kauce se Pezlar a Buchta do Česka vrátili v lednu 2013, každý musel uhradit podle jejich advokátky 5000 eur.

Muži v době, kdy byli zadrženi, pracovali pro společnost Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle dřívějších zpráv médií řecká policie uváděla, že na Limnosu pořizovali snímky pro novou hru. Společnost ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně.

Pezlar a Buchta již dříve uvedli, že v Řecku trávili dovolenou a fotografovali jako turisté. "Věříme ve spravedlivý rozsudek řeckého soudu a doufáme, že se již brzy budeme moci vrátit k běžnému rodinnému i pracovnímu životu," uvedli dnes. K soudnímu stání se mají dostavit v středu do správního střediska Mytilini na ostrově Lesbos.