Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecký soud bude jednat o dvou Češích, čelí obvinění ze špionáže

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Martin Pezlar a Ivan Buchta v pondělí odlétají do Řecka, kde je čeká soud kvůli údajné špionáži. Jako zaměstnanci softwarové firmy prý pořizovali pro novou hru snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem.

Dvojice Čechů byla v Řecku zadržena v září 2012 na ostrově Limnos. Tehdy se hovořilo o tom, že za údajnou špionáž mohou dostat až dvacetiletý trest odnětí svobody. Pro jejich propuštění se angažovala česká diplomacie, tehdejší prezident Václav Klaus ve věci poslal dopis svému řeckému protějšku.

Po zaplacení kauce se Pezlar a Buchta do Česka vrátili v lednu 2013, každý musel uhradit podle jejich advokátky 5000 eur.

Muži v době, kdy byli zadrženi, pracovali pro společnost Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle dřívějších zpráv médií řecká policie uváděla, že na Limnosu pořizovali snímky pro novou hru. Společnost ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně.

Pezlar a Buchta již dříve uvedli, že v Řecku trávili dovolenou a fotografovali jako turisté. "Věříme ve spravedlivý rozsudek řeckého soudu a doufáme, že se již brzy budeme moci vrátit k běžnému rodinnému i pracovnímu životu," uvedli dnes. K soudnímu stání se mají dostavit v středu do správního střediska Mytilini na ostrově Lesbos.

Témata:  Řecko špionáž Turecko soudy

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy