Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letecká přehlídka v Plasech i přes nepříznivé počasí přilákala tisíce lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: omnimedia.cz

Plasy - Letecká přehlídka v Plasech na severním Plzeňsku přilákala o tomto víendu tisíce lidí. V sobotu dorazilo na největší leteckou show v západních Čechách přes 6500 návštěvníků, dnes bude číslo díky lepšímu počasí zřejmě ještě vyšší.

Oba víkendové dny nad Plasy přeletěly armádní stíhačky JAS-39 Gripen, legendární válečný letoun Spitfire Mk. XVI, dvojplošníky CASA Bücker 131 Jungmann nebo práškovací letadlo Z-37 Čmelák.

Součástí programu je také akrobacie na padácích, hašení požáru vrtulníkem nebo ukázka práce záchranného vrtulníku Sokol. Program vyvrcholí vystoupením špičkového akrobatického pilota Martina Šonky a představením světoznámé letecké skupiny Flying Bulls Aerobatics Team.

"Piloti otevřených historických letounů samozřejmě nemohli letět v mrazu a sněhových přeháňkách. Museli čekat, až se počasí trochu vylepší a do Plasů v sobotu z Jihlavy dorazili až na poslední chvíli. Celkově počasí v sobotu akci tohoto druhu příliš nepřálo. Dnes je to ale mnohem lepší a už teď je jasné, že návštěvnost bude za neděli vyšší," řekl za pořadatele Jonáš Novotný.

Historické stroje z týmu Pterodactyl Flight se v Plasech představily s dynamickou scénou z první světové války s pyrotechnickými efekty.

Témata:  letectví a letadla letecká akrobacie Spitfire

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy