reklama

Novinářům to dnes ve Vyškově na prvomájové akci strany řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pokud se to povede, dosáhne podle něj minimální mzda zhruba 40,5 procenta průměrného platu, který se v příštím roce očekává. Odbory žádají zvýšení minimální mzdy od roku 2018 nejméně na 12.500 korun.

Návrh předloží ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). "Nejprve ho předložíme sociálním partnerům, aby se mohli vyjádřit. Po nich, odborech a zaměstnavatelích projedná návrh vláda. Je to jedna z aktuálních priorit sociální demokracie," uvedl Sobotka.

Doplnil, že když začínal jako předseda vlády, byla minimální mzda 8500 korun. "Chceme, aby se minimální mzda zvyšovala každý rok, protože to je nejlepší motivace pro lidi k práci. Lidé, kteří pracují za minimální mzdu, musí mít více finančních prostředků než ti, kteří jsou závislí na sociálních dávkách," zdůraznil Sobotka.

Podle něj chce ČSSD pokračovat i ve zvyšování ostatních mezd. "Chceme, aby od 1. července bylo účinné nařízení vlády, které zvýší platy zaměstnanců v kultuře a sociálních službách a technických zaměstnanců ve školství. Od 1. července by mělo platit nařízení, které vrací 10 procent tarifů příslušníkům bezpečnostních sborů, jako jsou hasiči nebo policisté," řekl Sobotka.