Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zasahuje na demonstraci v Brně, zadržela několik lidí

Policie ČR při zásahu
Policie ČR při zásahu
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Asi dvě stovky příznivců krajní pravice se dnes sešly na náměstí Svobody v Brně k prvomájovému pochodu. Dorazila zhruba i stovka jejich odpůrců, kteří si přichystali taneční vystoupení nebo bubnování na bubny. Policisté museli řešit i první potyčku.

Antifašisté totiž umístili na brněnský časostroj plakát s nápisem "Co je absurdnější než tolerovat netoleranci", který jim členové krajní pravice strhli a několikrát prořízli nožem. Na Moravském náměstí se později oba tábory napadly a museli je oddělit členové antikonfliktního týmu. Pak dorazili těžkooděnci.

Na náměstí Svobody začalo shromáždění ve 14:00. Antifašisté uvedli, že nechtějí pořádat blokace, ale vyzvali lidi, aby pořádali zábavná vystoupení pod heslem "kdo si hraje, nehajluje". Proto kromě příznivců krajní pravice s vlajkami s českým lvem přišlo na náměstí několik odpůrců, kteří tam tancovali a kreslili obrazy. Později směrem od nádraží přišla další skupina, která bubnovala na bubny.

Náměstí hlídali policisté i členové antikonfliktního týmu. Ti uklidňovali situaci, když se na ně zlobil jeden z pořadatelů zábavných představení kvůli tomu, že nechali odejít členy krajní pravice, kteří jim strhli plakáty a největší z nich rozřezali.

Poté se pochod krajní pravice vydal na Moravské náměstí. Někteří jeho účastníci v ruce drželi transparenty s nápisy o tom, že řešením krize je odchod z Evropské unie nebo že multi-kulti řešení bude bez příznivců krajní pravice. Na druhé straně se pochodu do cesty stavěli někteří odpůrci s jinými transparenty, část z nich jela na kole. Policisté a antikonfliktní tým se však snažil, aby se strany nedostaly k sobě.

Přesto se na Moravském náměstí strhlo několik potyček, policisté zajistili několik osob. Na náměstí se shromáždilo asi 50 těžkooděnců se štíty.

Témata:  1. máj Brno Policie ČR

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy