Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šest lidí čelí v kauze Mostecké uhelné žalobě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Olomouc - Žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství podali obžalobu na šest mužů v kauze Mostecká uhelná (MUS). K soudu posílají kvůli podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti pět bývalých manažerů, z přijetí úplatku by se měl zodpovídat před soudem také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Rozsáhlou kauzu vyšetřovala protikorupční policie několik let. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze, řekl dnes ČTK žalobce Petr Šereda.

Kauza svým rozsahem i náročností patří k největším v tuzemsku. "Mohu potvrdit, že rozsáhlostí i složitostí je to jeden z největších případů, kterým jsme se zabývali," řekl dnes ČTK žalobce Šereda. K soudu putovalo 25.000 stran spisu, materiál je ale podstatně rozsáhlejší. Podle Šeredy délku vyšetřování ovlivnila časová náročnost získávání důkazů ze zahraničí. Klíčovým bylo zajistit důkazy ze Švýcarska, z britského ostrova Man, z Lichtejnštejnska či z Kypru, které mapovaly například toky prostředků a přesuny akcií, uvedl.

Bývalí manažeři Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus jsou obžalováni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku a z podvodu, hrozí jim až deset let vězení. "Předmětem trestního stíhání je vyvádění peněžních prostředků ze společnosti prostřednictvím zahraničních společností, koupě akcií držených Fondem národního majetku za nápadně nevýhodnou cenu a při zatajení podstatných skutečností pro prodej akcií," uvedli žalobci na stránkách vrchního zastupitelství. Někdejší šéfové MUS od počátku trestní stíhání odmítají.

Bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora je obžalován z přijímání úplatku, za což mu hrozí až osm let vězení. Před soud je postaven v souvislosti s přípravou podkladů pro rozhodnutí vlády o prodeji akcií, uvedli žalobci. Podle mluvčí pražského městského soudu Markéty Puci bude kauzu řešit senát trestní soudkyně Silvie Slepičkové.

V kauze podezřelé privatizace společnosti, která zaměstnává také soudy ve Švýcarsku, bylo v tuzemsku původně obviněno osm lidí. Šestý z manažerů, miliardář Luboš Měkota, však v roce 2013 zemřel. Stíhání bývalého lobbisty a obchodníka se zbraněmi Pavla Musely obviněného z podplácení žalobce loni v květnu přerušil ze zdravotních důvodů.

Podle žalobců byla České republice způsobena škoda nejméně 3,2 miliardy korun. Policie v souvislosti s tímto případem už na konci roku 2012 obstavila podezřelým majetek a v jeho zabavování pokračovala i v následujících letech. "V České republice byl zajištěn jako výnos z trestné činnosti nebo jako náhradní hodnota takového výnosu majetek obviněných, ale i dalších osob ve výši přesahující 2,7 miliardy korun," doplnili žalobci. Zabaveno bylo například dalších několik set milionů korun od společnosti, která v případu figuruje. Obstaveny byly také dvě nemovitosti v centru Prahy, které patří firmě uhlobarona Antonína Koláčka.

Případem se zabývá také švýcarská justice; soud v Bellinzoně na podzim roku 2013 za podvody a praní špinavých peněz nepravomocně potrestal manažery nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Bývalí manažeři se proti verdiktu odvolali. Kroky švýcarské strany sleduje i česká justice. Muži nemohou být současně souzeni v obou zemích ze stejných porušení zákona, záležet tedy bude na tom, který ze soudů ve věci rozhodne rychleji.

Témata:  kauza mus Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky soudy

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy