Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Petici za zákaz kožešinových farem už podepsalo 46 tisíc Čechů

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Praha - Poslanci by měli ve druhé polovině května schvalovat poslaneckou novelu, jež kožešinové farmy zakazuje. Petici na podporu zákazu podepsalo již zhruba 46 tisíc lidí.

Počet podpisů pod peticí odráží současnou atmosféru ve společnosti, uvedla Lucie Moravcová z iniciativy Svoboda zvířat.

Předsedkyně sněmovního petičního výboru Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM) při přebírání archů uvedla, že jde v tomto volebním období o jednu z petic s největším počtem podpisů. Bude o ní informovat petiční i garanční zemědělský výbor a před schvalováním předlohy také plénum.

Sněmovna nakonec možná uzákoní zákaz kožešinových farem s výjimkami. Skončit by nemusely farmy věnující se například chovu lišek nebo norků, které by splňovaly podmínky evropského programu WelFur o životních podmínkách chovaných zvířat. Podle iniciativy Svoboda zvířat je ale program pochybný, vyvinuli jej samotní chovatelé.

Zatím navíc není zřejmé, ke kterému datu by zákaz platil. Poslanci navrhli ve druhém čtení normy jeho zavedení v různých termínech během příštích pěti let.

Témata:  týrání zvířat petice Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy