Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pád vlády je chlapský a zcela správný krok, chválí Sobotku jeho velký kritik

Hejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Hejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda jihočeské ČSSD Jiří Zimola označil demisi vlády za správný postup. Demise vlády je podle šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) ústavně čistý postup a v současné situaci pochopitelné řešení.

Premiér a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka se podle něj při řešení krize kolem majetku a transakcí ministra financí Andreje Babiše (ANO) zachoval sice nečekaně, ale chlapsky.

Zimola, který v závěru dubna rezignoval na funkci jihočeského hejtmana, patří k hlavním Sobotkovým kritikům v ČSSD. S dnešním premiérovým rozhodnutím ale souhlasí. "Jakkoliv může vypadat tento krok překvapivě a nečekaně, považuji ho za chlapský a zcela správný. Premiér vzhledem k chování Andreje Babiše nemohl činit jinak. Teď záleží na prezidentu Zemanovi, jaký postup zvolí," řekl Zimola.

"Atmosféra ve vládní koalici se stala kritickou. Příčinou jsou problémy ministra financí Andreje Babiše - jeho daňové úlevy při nákupu dluhopisů vlastní společnosti, dotace na Čapí hnízdo a další. Tyto problémy bohužel nebyly vysvětleny koaličním partnerům ani občanům," uvedl předseda Senátu

Poukázal také na Babišův slovník, podle něj se "nechutným způsobem" vyjadřuje na adresu svých koaličních partnerů. "V takové atmosféře zkrátka nelze vládnout. Demise vlády je ústavně čistý postup a v současné situaci pochopitelné řešení," dodal Štěch.

Předseda KSČM Vojtěch Filip vnímá rozhodnutí Sobotky jako vytvoření prostoru pro Babiše, aby ho přinutil k rezignaci na místo ministra financí a prvního místopředsedy vlády. "Andrej Babiš přitom oznámil minulý týden, že se raději nechá vyhodit, takže do pátku pravděpodobně budeme ještě svědky nějaké přestřelky," soudí Filip.

Aby prezident pověřil někoho sestavením nové vlády na zbývající měsíce do voleb, je podle Filipa sice ústavně možné, ale je to velmi složité. "Protože na šest měsíců někoho vytrhnout z pracovního procesu a přimět ho k tomu, aby přijal funkci ministra do voleb, je pravděpodobně složitější než o to žádat například na rok nebo na dva," poznamenal.

Podobný názor zastává i předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch. "Já osobně si myslím a považuji za nejrozumnější, aby dovládla vláda v demisi. Protože už jenom to skládání vlády jako takové, pět měsíců před volbami, ti lidé, kteří by šli na ministry, tak budou muset opustit svá povolání," řekl.

Témata:  vláda Bohuslav Sobotka Milan Štěch Jiří Zimola demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy