Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚS se zastal vězně, který čelí exekuci

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Brno - Ústavní soud (ÚS) se zastal vězně, který čelil exekuci a nemohl zacházet s příjmem z invalidního důchodu. ÚS zakázal Vězeňské službě – Věznici Karviná pokračovat v porušování základního práva na ochranu vlastnictví a na pokojené užívání majetku stěžovatele a přikázal jí, aby stěžovateli umožnila disponovat s jednou polovinou peněžních prostředků zaslaných mu na účet vedený věznicí

Soud by měl stanovit nezabavitelnou část, kterou pak vězeň bude moci využít třeba na doplatky na léky.

ÚS výslovně neřekl, kolik peněz vězni zůstane. "Nemůžu říct, jak moc si pomůže, každopádně mu nevznikne nárok na to, aby se exekuce úplně zastavila, její výkon ale bude probíhat v jiném rozsahu," řekl při vyhlášení nálezu soudce zpravodaj Jan Musil.

Muž si odpykává 11 let za pokus o vraždu. Při konfliktu v restauračním zařízení pobodal soka nožem. V trestním řízení mu vznikl dluh vůči státu v celkové výši asi 95.000 korun, většinu tvoří náklady právního zastoupení ex offo. V době podání stížnosti byl muž ve věznici v Karviné.

Stát začal vymáhat dluh v exekuci. Muž neměl žádné prostředky kromě invalidního důchodu, který mu přicházel na takzvané konto úložek. Jde o depozitní účet, který vede věznice. Právní úprava je poměrně složitá, peníze se dělí ještě podle účelu, například na kapesné nebo na prostředky na léky.

Podle ÚS není možné, aby všechny peníze mířily na umoření dluhu. "Ohledně strhávání peněžních prostředků došlých osobě do výkonu trestu odnětí svobody do věznice je třeba předně uvést, že Vězeňské službě sice nepřísluší zkoumat, z jakého zdroje pocházejí peněžní prostředky, je však povinna při výkonu trestu odnětí svobody postupovat v souladu se zákonem o výkonu trestu odnětí svobody a toliko v jeho mezích. Sama skutečnost, že vykonatelný exekuční příkaz nezohledňuje specifická ustanovení upravující výkon trestu odnětí svobody, věznici takové povinnosti nezbavuje," uvedl usoud.cz.

Témata:  Ústavní soud ČR věznice exekuce

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy